Doğa MücadelesiManşetYerel

Reşadiye Çevre Platformu’ndan altın madenine karşı çağrı

0

Reşadiye Çevre Platformu, Tokat‘ın Reşadiye ilçesinde yapılmak istenen altın madeni projesine karşı tüm bölge halkını itirazlarını sunmaya davet etti.

TÜPRAG tarafından üstlenilen projenin tanıtım dosyasının yayınladığı hatırlatılan çağrıda “Biz buna itiraz edip, ‘ÇED Gereklidir’ dilekçesi vermek ve basın açıklaması yapmak üzerine Tokat’ta olacağız” denildi.

Açıklamada “Yaylalarımızın, meralarımızın ve su kaynaklarımızın siyanürle zehirlenmemesi için bütün duyarlı vatandaşları ve STK’leri 13 Nisan Salı günü saat 13.00‘te Tokat’a bekliyoruz” denildi. 

Yedi yarma hattı oluşturulacak

Eldorado Gold isimli şirketin Türkiye firması olan TÜPRAG tarafından hazırlanan Mart 2021 tarihli proje tanıtım dosyasında şirketin 2025 yılına kadar 1.947 hektarlık alanda ruhsatı bulunduğu belirtildi.

Maden aramak için yedi adet yarma hattı oluşturulması planlanan projede bu hatların toplamda 28,31 hektarlık alanı kapsayacağı bilgisi paylaşılıyor.

Söz konusu altın arama çalışmalarının bölgedeki yaşam alanlarını büyük oranda tahrip edeceğini belirten bölge halkı ise “Birinci derecede deprem bölgesi olan bölgemizde, siyanürle ayrıştırarak altın üretimi için oluşturulacak devasa havuzlarda oluşacak sızıntılar sonucu yer altı sularının zehirleyeceğini, havuzlardan buharlaşma ile ortama karışan siyanür ile tüm canlıların zehirlenme tehlikesi altında olduğunu biliyoruz” diyerek projeye karşı çıkıyor.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.