Doğa MücadelesiManşetYerel

Tokat ve Amasya altın madenine karşı birleşiyor: Birlikte mücadeleden başka çare yok

0

Tokat ve Amasya’da yürütülmek istenen siyanürlü altın madenciliği projelerine tepki gösteren yurttaşlar ve sivil toplum örgütleri Amasya Tokat Çevre Platformları çatısı altında bir araya geldi.

Platform tarafından yapılan açıklamada “Siyanürlü altın madenciliğinin yol açtığı ve açacağı zararları yaşanmış örnekler üzerinden bir bir biliyoruz. Bu felaketi yaşamak istemiyoruz” denilerek maden projelerinin sonlandırılması talep edildi.

‘Dertleri siyanürle altın aramak’

Yeşil Gazete’ye konuşan Reşadiye’nin Kuyucak köyünden Üzeyir Uludağ, Kelkit Vadisi olarak adlandırılan ve Taşova, Erbaa, Niksar, Reşadiye ilçelerini kapsayan bölgede iki yıldır birçok madencilik faaliyetlerinin yürütüldüğünü söyledi.

Son olarak da Reşadiye’nin Kuyucak ve Demircili köylerinde bir maden açılmasının gündeme geldiğini belirten Uludağ, “Bakır elde edeceklerini söylüyorlar ama asıl dertleri siyanürle altın aramak” dedi.

Yedi yarma hattı oluşturulacak

Eldorado Gold isimli şirketin Türkiye firması olan TÜPRAG tarafından hazırlanan Mart 2021 tarihli proje tanıtım dosyasında şirketin 2025 yılına kadar 1.947 hektarlık alanda ruhsatı bulunduğu belirtildi.

Maden aramak için yedi adet yarma hattı oluşturulması planlanan projede bu hatların toplamda 28,31 hektarlık alanı kapsayacağı bilgisi paylaşılıyor.

Proje Tanıtım Dosyası

‘Tüm canlılar zehirlenme tehlikesi altında’

Söz konusu altın arama çalışmalarının bölgedeki yaşam alanlarını büyük oranda tahrip edeceğini belirten Uludağ, Birinci derecede deprem bölgesi olan bölgemizde, siyanürle ayrıştırarak altın üretimi için oluşturulacak devasa havuzlarda oluşacak sızıntılar sonucu yer altı sularının zehirleyeceğini, havuzlardan buharlaşma ile ortama karışan siyanür ile tüm canlıların zehirlenme tehlikesi altında olduğunu biliyoruz” dedi.

Tokat Erbaa, Niksar ve Amasya’da yapılan altın arama faaliyetlerine karşı bölge halkının halihazırda uluslararası şirketlere karşı mücadele yürüttüğünü belirten Uludağ, “Ülkemizi uluslararası veya ulusal acımasız şirketlerin tahribatına karşı hep birlikte beraber korumaktan başka çaremiz yok” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.