Kültür-SanatManşet

REMAKE, REMIX, RIP-OFF belgeseli Pazar gününe kadar online izlenebilir

0

Yeşilçam’da kopya kültüründen Emek Sineması’nın yıkımına kadar uzanan süreci belgeleyen ve 2015 yılında Documentarist’de Fipresci ödülünü ve aynı yıl Kosova’nın Prizren şehrinde düzenlenen 14.Dokufest uluslararası belgesel ve kısa film festivalinde seyirci ödülüne layık görülen, “MOTÖR / Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması” ya da diğer adı ile “REMAKE, REMIX, RIP-OFF” belgeseli Almanya’da yayın yapan televizyon kanalı ZDF’nin internet platformundan herkese açık olarak Pazar günü (17 Temmuz 2016) geceyarısına kadar izlenebilir.

64

Belgeseli 17 Temmuz Pazar gününe kadar bu link üzerinden Türkçe seslendirmeli ve Almanca altyazılı olarak izlemek mümkün.

Remake Remix Rip-Off Trailer from MONOLIT on Vimeo.

Haberi Ekümenopolis Belgeseli’nin facebook sayfasından alır almaz İmre Azem aracılığı ile REMAKE, REMIX, RIP-OFF’un yönetmeni Cem Kaya’ya ulaştık ve Yeşil Gazete okurları için belgesele dair bizi bilgilendirmesini rica ettik.

Cem Kaya, REMAKE, REMIX, RIP-OFF’un hikayesini şu şekilde aktardı:

“Film ZDF’nin genç yönetmenleri desteklediği “Das kleine Fernsehspiel” isimli bir format kapsamında gelişti. Prestijli bir destek bu Almanya’da. Filmlerin içeriklerine çok karışmıyor redaktörler, özgür bırakıyorlar, televizyon yayıni öncesi festival süreçlerini ve sinema vizyonunu da bekliyorlar filmlerin.

Cem Kaya

Cem Kaya

 

2007 senesinde başladık projeye ve 2014 yılında Locarno Film Festivalinde seyirciyle ilk kez bulustu film. Ardından 35 ülkede yüze yakin festivalde gösterildi. Documentarist’de 2015 yılında Fipresci ödülünü aldi.

Filmin bu kadar uzun sürmesi hem yaptigimiz yüze yakin röportaj hem de montaj süreciyle ilgili idi. Hüseyin Zan’dan Metin Erksan’a ulaşabildiğimiz herkesle konuşmaya çalıştık.  1500’ün üstünde film izlendi, bildigimiz filmler dışında. Bu filmler katalogize edildi, taglendi, arsivlendi.

Gözlerin ne diyor söylesem sansür keser

Üst ses kullanmayı sevmedigimden kendi kendilerini açıklamalari gerekiyordu. Bu yüzden sinema ile referanslı replikler aradık. Sansür konusunu, dönemin ekonomoik ve siyasi şartlarını, sinema sektörünün durumunu filmlerin içeriğinden anlayabilecegimiz replikler. Mesela Aşk Hikayesi filminde Salih Güney sevgilisine şuna benzer birsey diyor: “Gözlerime bak, sana neler demek istiyor.” Kız da sevgilisine “Gözlerinin bana ne demek istedigini söylesem sansür keser bir kere.” diyor. Başka bir filmin fragmanında, bakın bu fragmanda çöpe attıklarimizı görüyorsunuz, bir de filmi düşünün deniyor.

Filmin montajı bittikten sonra filmlerin temiz görüntülerini bulmak ve yapım şirketlerinden izinler alma süreci başladı, o süreç de bir seneden fazla  zaman aldı.

Yeşilçam’da kopya kültürü

Filmin konusu Yeşilçam’da kopya kültürü (biz buradaki yaratıcılığı vurguluyoruz, genel algının aksine kopyalamanın kötü birşey olmadığıni savunuyoruz) ama bununla beraber sektörün koşulları ve bu koşulların günümüz dizi sektörüne nasil yansıdığı. Eskiden iki haftada bir film çekilirken, bugün bir haftada 120 ile 160 dakika süren dizi bölümleri çekiliyor. Set çalışanları istismar ediliyorlar. Diğer önemli konulardan biri sansür mekanizmaları, arşivleme ve onunla yakından alakalı olarak Emek Sinema’sının yıkılışı. Filmin finali de bu zaten.”

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.