Kültür-SanatManşet

16. Documentarist 10 Haziran’da başlıyor: Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe

0
10 Haziran’da başlayacak Documentarist 16. İstanbul Belgesel Günleri bu yıl 10-15 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festivalde Bir Aradalık, Başka Dünya Yok, Türkiye Panorama gibi bölümlere dağılmış 70’ten fazla film gösterilecek.

Etkinliğin sloganı;  Hasan Hüseyin Korkmazgil’in şiirinden alıntıyla “Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe…”

Bu yılın odağında, Baltık ülkeleri Litvanya, Estonya ve Letonya‘da 1960’lardan itibaren üretkenliği ve yaratıcılığı ile öne çıkan, sinema tarihinin az bilinen akımlarından Baltık Şiirsel Belgesel Ekolü yer alıyor. Program kapsamında üç filmi gösterilecek olan Litvanyalı belgeselci Audrius Stonys de festival konuğu olarak bir sinema dersi verecek.

Festivalin konukları arasında ayrıca Hollandalı belgeselciler Petra Lataster-Czisch ve Peter Lataster çifti ile Türkiye‘den Somnur Vardar da bulunuyor.

Lataster çiftinin “Dünyamıza Bir Yolculuk” /Journey Through Our World adlı son filmi IDFA‘da En İyi Hollanda Belgesel Ödülü‘nü kazanmış, Vardar’ın “Boşlukta” adlı son filmi ise İstanbul Film Festivali‘nde En İyi Belgesel seçilmişti.

Ulysses’in 100. yılı

16. Documentarist programının diğer önemli ayağı, James Joyce’un kült eseri  “Ulysses”in yayınlanışının 100. yılı dolayısıyla Avrupa‘nın 18 kentinde gerçekleşen “Ulysses European Odyssey” projesinin İstanbul programı kapsamında hazırlanan “Bir Aradalık” başlıklı bölümü.

İranlı yönetmen Niki Padidar‘ın kamerasını Hollanda’da yaşayan göçmenlerin hayatlarına tutarak izleyiciye ”Bir arada yaşayabiliyor muyuz?” diye sorduğu “Görebildiğin Kadar” (All You See / Al Wat Je Ziet, 2022) da  bölümün öne çıkan filmleri arasında.

Yeni ödüller

29 yeni belgeselin gösterileceği Türkiye Panorama bölümünde de son bir yılda Türkiye’de üretilen en iyi belgeseller topluca izlenebilecek.

Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü jürisinde bu yıl Petra Lataster-Czisch, Adar Bozbay ve Begüm Özden Fırat yer alıyor. Festival, bu sene ayrıca En İyi Kurgu, En İyi Görüntü ve En İyi Ses Tasarımı alanlarında ödül verecek.

Festivalin gösterim ve etkinlikleri Fransız Kültür Merkezi, Metrohan, Aynalı Geçit, Caddebostan Kültür Merkezi ve Müze Gazhane’de gerçekleştirilecek.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.