Medya-İnternetManşet

Rekabet Kurulu Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlattı

0

Rekabet Kurulu, WhatsApp’ın gizlilik politikalarıyla ilgili güncellemesinin ardından Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlattırdı. Soruşturma sırasında WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğu durduruldu.

Yapılan açıklamada soruşturmanın WhatsApp ve Facebook hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6’ncı maddesinin ihlal edip edilmediğinin öğrenilmesi üzerine başlatıldığı belirtildi.

Neler yaşandı?

Çevrimiçi mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 4 Ocak’ta gizlilik ilkesini güncellemiş, kişisel bilgilerin Facebook’a ait şirketlerle paylaşılmasını içeren koşulların onayı için kullanıcılara 8 Şubat’a kadar süre vermişti.

Gelen tepkilerin ardından bu kuralın Avrupa Birliği ülkeleri için geçerli olmadığı belirtilmişti. Türkiye’deki ve dünyadaki birçok kullanıcı ise alternatif Signal ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarına yönelmişti.

‘Ciddi ve telafisi olmayacak zarar’

Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklamada 11 Ocak 2021 tarihinde alınan kararla Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Alınan kararda ayrıca söz konusu uygulamalarının soruşturma sonucunda alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurma ihtimalini haiz olduğundan 4054 sayılı Kanun’un 9. maddesi çerçevesinde geçici tedbir alınması ve bu kapsamda Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi gerektiğine karar verilmiştir.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.