İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Rapor: Mayıs ayında en az 43 gazeteci hakkında 617 yıla kadar hapis cezası istendi

0

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi desteğiyle her ay görülen gazeteci davalarının derlendiği “Haberin Bedeli” isimli raporlama çalışmasının mayıs ayı raporu açıklandı.

Rapora göre, gazeteciler hakkında mayıs ayında görülen duruşmalarda en az 43 gazeteci hakkında 617 yıla kadar hapis cezası istendi.

Mayıs ayında sekiz ilde gazeteci yargılamaları devam etti

Raporlama çalışmasını yürüten gazeteci Hayri Demir tarafından hazırlanan rapora göre, mayıs ayı boyunca 24 ayrı dava ile İstanbul, Ankara, Van, Erzurum, Sakarya, Antalya, Batman ve Diyarbakır’daki gazeteci yargılamaları devam etti.

Görülen bu davalarda en az 43 gazetecinin iki kez ağırlaştırılmış müebbet, 240 yıl 9 ay 15 günden 617 yıl 2 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

15 gazeteci hakim karşısına çıktı

1-17 Mayıs tarihlerinde 28 gazetecinin yargılandığı 12 ayrı duruşma görülecekken, koronavirüs salgını nedeniyle alınan tam kapanma kararıyla duruşmaların ertelenmesi kararından dolayı bu davalar görülmedi.

Ancak, kapanma sürecinin bitmesiyle 20 Mayıs tarihi itibariyle 12 ayrı davada, 15 gazeteci hakim karşısına çıktı. Bir gazeteci hakkında beraat kararı verilirken, tutuklu yargılanan bir gazeteci hakkında da tahliye kararı verildi. Bir gazeteciye de bir yıl üç ay hapis cezası verildi.

Aynı dönemde dört gazeteci hakkında yeni davalar açıldı. Bir gazeteci de haber takibi sırasında gözaltına alındı.

You may also like

Comments

Comments are closed.