Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki (ABD) doğayı koruma örgütü Forest Trends, yağmur ormanlarında meydana gelen tahribatla ilgili bir rapor yayımladı.
Rapor, her yıl çikolata, sığır eti, soya ve palmiye yağı üretimi için yaklaşık 4,5 milyon hektarlık ormanlık arazinin yasa dışı yollarla yok edildiğini ortaya koydu.
Ormansızlaştırma, en çok Brezilya ve Endonezya‘da meydana geliyor. Bu ülkeleri Bolivya, Kolombiya, Meksika ve Malezya izliyor.
Forest Trends tarafından hazırlanan rapor, 2013-2019 yıllarında yok olan ormanların yüzde 70’inin yasa dışı yollarla yok edildiğini ortaya koydu.
‘Ormansızlaştırılma derhal durdurulmalı’
Raporun yazarlarından Arthur Blundell, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
Yasa dışı ormansızlaştırmayı derhal durdurmazsak insanlığın karşı karşıya olduğu üç krizi – iklim değişikliği, biyoçeşitliliğin kaybı ve yeni oluşan pandemileri – yenme şansımız da olmayacak.”
‘Yasal düzenleme getirilmeli’
Yasa dışı ormansızlaştırmaların başlıca sebepleri arasında Endonezya’daki palmiye yağı üretimi, Brezilya’daki soya ekimiyle büyükbaş hayvancılık olduğu belirtiliyor.
Honduras ve Batı Afrika‘da kakao ve Arjantin‘de mısır üretimi de yasa dışı ormansızlaştırmaların başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.
ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık‘taki çevre aktivistleri, bu arazilerde üretilen ürünlerin market raflarından kaldırılmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin gelmesi gerektiğini savunuyor.
Bolsonaro’nun olumsuz etkileri
Rapor, Bolsonaro‘nun devlet başkanlığına geldiği 2019 yılından beri Brezilya’da yapılan tıraşlamanın yüzde 95’inin yasa dışı gerçekleştiğini söylüyor.
Amazonlar’daki sömürüyü de savunan Bolsonaro, tarım arazilerinin açılmasını teşvik eden ve çevre kurumlarını zayıflatan siyasi iklim oluşturmakla suçlanıyor.