Rapor: Her yıl 4,5 milyon hektarlık ormanlık alan yasa dışı yollarla yok ediliyor

Çikolata, sığır eti, soya, palmiye yağı gibi ürünlerin üretimi için bu alanlar yok ediliyor. Bu ürünlerin üçte biri de ABD, Çin ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. 

Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki (ABD) doğayı koruma örgütü Forest Trends, yağmur ormanlarında meydana gelen tahribatla ilgili bir rapor yayımladı.

Rapor, her yıl çikolata, sığır eti, soya ve palmiye yağı üretimi için yaklaşık 4,5 milyon hektarlık ormanlık arazinin yasa dışı yollarla yok edildiğini ortaya koydu.

Ormansızlaştırma, en çok Brezilya ve Endonezya‘da meydana geliyor. Bu ülkeleri Bolivya, Kolombiya, Meksika ve Malezya izliyor.

Forest Trends tarafından hazırlanan rapor, 2013-2019 yıllarında yok olan ormanların yüzde 70’inin yasa dışı yollarla yok edildiğini ortaya koydu.

‘Ormansızlaştırılma derhal durdurulmalı’

Raporun yazarlarından Arthur Blundell, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Yasa dışı ormansızlaştırmayı derhal durdurmazsak insanlığın karşı karşıya olduğu üç krizi – iklim değişikliği, biyoçeşitliliğin kaybı ve yeni oluşan pandemileri – yenme şansımız da olmayacak.”

‘Yasal düzenleme getirilmeli’

Yasa dışı ormansızlaştırmaların başlıca sebepleri arasında Endonezya’daki palmiye yağı üretimi, Brezilya’daki soya ekimiyle büyükbaş hayvancılık olduğu belirtiliyor.

Honduras ve Batı Afrika‘da kakao ve Arjantin‘de mısır üretimi de yasa dışı ormansızlaştırmaların başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.

ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık‘taki çevre aktivistleri, bu arazilerde üretilen ürünlerin market raflarından kaldırılmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin gelmesi gerektiğini savunuyor.

Bolsonaro’nun olumsuz etkileri

Rapor, Bolsonaro‘nun devlet başkanlığına geldiği 2019 yılından beri Brezilya’da yapılan tıraşlamanın yüzde 95’inin yasa dışı gerçekleştiğini söylüyor.

Amazonlar’daki sömürüyü de savunan Bolsonaro, tarım arazilerinin açılmasını teşvik eden ve çevre kurumlarını zayıflatan siyasi iklim oluşturmakla suçlanıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR