DünyaManşet

Rapor: Çevre ve doğaya zararın azaltılması et tüketiminin azaltılmasına bağlı

0

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve düşünce kuruluşu Chatham tarafından hazırlanan bir raporda çevre ve doğaya zararın azaltılması için et tüketiminin azaltılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Raporda, dünyada doğaya en çok zarar veren unsurlardan birinin et tüketimi olduğunun altı çizilirken, biyolojik çeşitliliğin ve ekolojik açıdan yaşam alanlarının korunması için bitkisel temelli beslenmeye ağırlık verilmesi gerektiği kaydedildi.

DW Türkçe‘nin haberine göre, hazırlanan raporda vurgulanan bir diğer önemli bulgulardan biri de tarım sektöründe kullanılan pestisitler oldu. Pestisitlerin ve tek bir ürün ekiminin toprağa zarar verdiği belirtildi ve bunun sonucunda da tarım alanına dönüştürülen doğal alanların arttığına işaret edildi.

Hayvanlar yaşam alanlarını kaybediyor

Et tüketimi sebebiyle doğal ekolojik sistemlerin hayvanlar için otlak veya yem üretiminde kullanılması da dünyada biyolojik çeşitliliği azaltan etmenlerden biri. Doğal sistemlerin yok olması birçok memeli hayvan, kuş ve böcek yaşam alanlarını kaybediyor.

Et tüketimi için büyük miktarlarda kullanılan fosil yakıtlar, gübre ve su da çevreye oldukça zarar veriyor.

Ayrıca, hazırlanan raporda yem üretiminin iklim değişikliği üzerinde olumsuz olduğu açıklandı ve sera gazı emisyonunun yüzde 30’unun tarım kaynaklı olduğu vurgulandı.

Beslenme değişikliğine gidilmesi şart

Raporu yazan bilim insanları gıda tüketimininde değişikliğe gidilmemesinin biyolojik çeşitliliğin azalmasını hızlandıracağı uyarısını yaparken, et tüketiminin verdiği zararların azaltılması için bitkisel gıdalara ağırlık verilmesi gerektiği ifade edildi.

Ayrıca, yeme alışkanlıklarının değiştirilmesinin bir diğer olumlu yanı da yabani hayvanların yaşam alanlarının korunacak olması. Böylece pandemi riski de azaltılmış olacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.