Dünyaİklim KriziManşet

Poly Kasırgası Hollanda ve Almanya’da iki can aldı

0
Fotoğraf: AFP

Enerji üretiminde fosil yakıtların kullanılması başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, dünya genelinde sel, kasırga, yangın, kuraklık, hortum gibi aşırı hava olaylarının yaşanma sıklığı, şiddeti, kapsamı ve süresi üzerinde artırıcı etkilerde bulunuyor.

Şiddetli fırtına ve kasırgaya yol açan alçak hava basıncı Poly, Hollanda ve Almanya‘da iki kişinin ölümüne neden olurken hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Kasırganın Hollanda’da yol açtığı hava muhalefeti ulaşımda aksamalara yol açarken, ülkenin kuzeyinde demiryolu ulaşımı tamamen durduruldu. Bazı otoyolların da güvenlik sebebiyle trafiğe kapatıldığı açıklandı.

Bölgede okul ve parklar da halka kapatılırken birçok kentte otobüslerin garajlardan çıkarılmadığı haber verildi. Haarlem kentinde 51 yaşında bir kadın, bir ağacın, otomobilinin üzerine devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Reuters

Uluslararası havayolu trafiğinde önemli bir kavşak olan Amsterdam Schiphol Havalimanı‘nda öğleden sonra 400 uçuşun iptal edildiği bildirildi.

‣ ‘İklim değişikliğine karşı gerekenler yapılmadıkça fırtınaların sıklığı artacak’
‣ İnsan kaynaklı iklim değişikliği aşırı hava olaylarını şiddetlendirecek

Fotoğraf: AP

Almanya’da da 64 yaşında bir kadın öldü

Almanya’da da özellikle kuzeyde etkili olan hava muhalefeti sonucu 64 yaşında bir kadının öldüğü bildirildi. Aşağı Saksonya eyaletindeki Rhede kasabasında köpeğini gezdirmeye çıkaran kadının, şiddetli rüzgar sonucu üzerine devrilen ağaç sebebiyle ağır yaralandığı ve olay yerinde hayatını kaybettiği bildirildi.

Aynı eyaletteki Bremerhaven ve Oldenburg kentlerinde de Poly büyük hasara yol açtı. Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) da, hava muhalefeti nedeniyle çok sayıda tren seferinin yapılamadığını duyurdu.

Fotoğraf: AFP

Deutsche Welle‘nin aktardığına göre, Hannover Havalimanı, hava muhalefeti uyarısı dahilinde teknik araç ve ekipmanları güvenli hangarlara çektiklerini, ancak ucuslarda bir iptal söz konusu olmadığını, zaten böylesi durumlarda buna pilot ile yer güvenlik ekiplerinin karar verdiğini aktardı.

Kuzey Almanya’daki en büyük havalimanı olan Hamburg‘da da yine hava trafiğinde aksama söz konusu değil. Sadece yer teknik ekipmanları ve çalışanlar için gerekli tedbirler alınırken, açık olan hangar ve depo kapılarının da güvenli olacak şekilde kapatıldığı aktarıldı.

Almanya Meteoroloji Dairesi (DWD), Hollanda’dan gelen ve Kuzey Almanya’da özellikle Aşağı Saksonya, Bremen ve Schleswig-Holstein eyaletlerinde hissedilen Poly’nin Danimarka‘ya doğru ilerlediğini kaydetti.

‣ İklim krizinin yol açtığı aşırı hava olayları, 2021’de milyonlarca kişiyi sefalete sürükledi
‣ İklim değişikliğinin Irma Kasırgası ile yol açtığı yıkım ağırlaşıyor: 61 ölü
‣ ‘İklim değişikliği Harvey kasırgasının şiddetini ve tahrip gücünü artırdı’

İklim değişikliği dünya çapında aşırı hava olaylarını nasıl etkiliyor?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.