İklim KriziManşet

İnsan kaynaklı iklim değişikliği aşırı hava olaylarını şiddetlendirecek

0

Küba‘nın ardından ABD’nin Florida eyaletini büyük hasara uğratan Ian Kasırgası, ABD tarihinin en büyük beşinci kasırgası olarak tarihe geçti.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, 2100 yılına kadar küresel ölçekte bu tip tropikal siklonların şiddetinin yüzde 5 ila 11, sıklığının ise yüzde 5 ila 35 artabileceğini söyledi.

Ian Kasırgası’nın bir tropikal siklon olduğunu açıklayan Türkeş, bölgedeki  tropikal siklon oluşumuna uygun meteorolojik ve atmosfer koşullarının varlığının yanı sıra, deniz suyu sıcaklığının 27 derecenin üzerine çıktığı bir süreçte meydana geldiğinin altını çizdi.

Ian Kasırgası Küba ve Florida’nın ardından Carolina’da: Bıraktığı yıkım görüntülendi, ölü sayısı bilinmiyor
Fiona Kasırgası Bermuda’ya ilerliyor: Porto Riko’da 8 ölü

Bu yıl deniz yüzeyi sıcaklıklarının uzun yıllar ortalamalarından daha yüksek olduğuna dikkati çeken Türkeş, tropikal siklon bölgelerinde ve batı-kuzeybatı Atlantik‘te bu aylarda olmaması gereken yüzey sıcaklıkları olduğunu hatırlattı:

“Orta Atlantik’ten Meksika Körfezi’ne kadar olan geniş bir coğrafyada deniz yüzeyi sıcaklıkları 27 ile 32 derece arasında. Oluşan bir tropikal alçak basıncın ya da tropikal fırtınanın, çok hızla yüksek kategorili yıkıcı bir kasırgaya dönüştüğünü, bunun da şiddetli yağış ve fırtına kabarmalarıyla ciddi afetlere yol açtığını görüyoruz.”

Ian Kasırgası’nın ardından Fourt Myers, Florida. Fotoğraf: Wilfredo Lee / AP

Su sıcaklığındaki artış neden önemli?

Türkeş, deniz yüzey sıcaklıklarının bu konudaki önemini şöyle açıkladı:

“Atmosfere daha fazla su buharı verilmesiyle atmosferin enerjisini artırmış oluyorsunuz. Bir tropikal siklon oluştuğunda daha sıcak bir dünyada, deniz yüzey sıcaklığının, buharlaşmanın daha yüksek olduğu bir dünyada, gelecek yüksek çözünürlüklü dinamik iklim modellerine göre, tropikal siklonların küresel ortalama sıklığında yüzde 5 ile 35 arasında artış olması bekleniyor.

İklim değişikliği senaryolarına dayalı yüksek çözünürlüklü dinamik iklim modelleri, aslında kuvvetlenen sera etkisinin, ormanların yok edilmesinin, yeryüzünün fiziki coğrafyasının bozulması sonucunda oluşan insan kaynaklı iklim değişikliğinin, şiddetli hava ve iklim olayları ile afetlerin gelecekte daha fazla, daha şiddetli olabileceğini gösteriyor.

Türkeş, Karayip Denizi ve Meksika Körfezi‘ndeki tropikal siklonların, şiddetli hava olaylarına, şiddetli fırtınalara, şiddetli ya da aşırı yağışlara ve kıyısal taşkınlara-su baskınlarına neden olan fırtına kabarması gibi olaylara yol açarak bir kasırgaya dönüşebileceği öngörüsünde de bulundu.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.