İklim KriziManşet

Polonya, Macaristan ve Çekya AB’nin 2050 karbon salımı hedeflerini reddetti

0

Çekya Başbakanı: 2050’de ne olacağına neden 31 yıl önceden karar verelim?

Polonya, Macaristan ve Çekya, Avrupa Birliği’nin (AB) karbon salımını azaltmayı amaçlayan yeni iklim değişikliğiyle mücadele hedefini reddetti. AB liderleri, birliğe üye tüm ülkelerin 2050’ye kadar salımı sıfır seviyesine indirmesini umuyordu. Ancak geçtiğimiz hafta Brüksel’de düzenlenen zirvede, 28 üye ülkeden 25’i karbon hedeflerini desteklemesine rağmen, Macaristan, Polonya ve Çekya’nın AB’nin 2019-2024 yıllarını kapsayan stratejik programını veto ettiği ortaya çıktı.

Independent’in haberine göre, zirvenin ardından, 2050’ye kadar net sıfır salım hedefine yapılan atıf taslak sonuç metninden çıkarıldı. Bunu yerine metne bir dipnot eklenerek, “üye devletlerin büyük bir çoğunluğu için net sıfır karbon ayak izinin 2050’ye kadar sağlanması gerekiyor” dendi.

Hedefin reddi, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris İklim Anlaşması’nın uygulanmasına bir darbe olarak görülüyor.

Finlandiya’nın 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığını devralmasıyla birliğin karbon hedefinin tekrar gündeme gelmesi bekleniyor. İklim değişikliğiyle mücadele konusunda kararlılığıyla bilinen Finlandiya hükümeti kısa bir süre önce kendi karbon hedefi için daha yakın bir tarih olarak 2035’i belirledi. Çevreci gruplar, üç ülkenin veto kararına tepki göstererek AB liderlerine, sonbaharda yapılacak Birleşmiş Milletler iklim zirvesi öncesinde acil bir toplantı düzenleme çağrısı yaptı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.