Doğa MücadelesiManşetYerel

‘Plastik için tarımı feda etmek istemiyoruz’

0

Tekirdağ Ergene’de tarım arazisi üzerine yapılması planlanan organize sanayi bölgesi projesine ilişkin halkın katılım toplantısı yurttaşların itirazları sonucu yapılamadı.

Plastikçiler OSB Yatırım Projesi’ne gelen tepkiler üzerine sonrası şirket ile Çevre ve Şehircilik Bakanlık’ı yetkilileri toplantıyı terk etmek zorunda kaldı. Geçtiğimiz hafta projenin imar planlarına, mevzuata ve hukuka aykırı olduğunu belirten yurttaşlar itiraz dilekçesi vermişti.

Polat: Planlara aykırı

BirGün’den Gökay Başcan’a konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cemal Polat, “Planlanan proje Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği mutlak korunması gereken 1’inci sınıf tarım arazisidir” dedi.

Projenin planlara aykırı olduğuna dikkat çeken Polat şu ifadeleri kullandı: “1/25.000 ölçekli Tekirdağ İli Çevre Düzen Plan Hükümleri’nde planlama alanı sınırı dahilinde çevresel kirleticiliği yüksek olan veya çevresel tahribe neden olan sanayi türleri ve kullanımları yer almayacaktır, hükmü yer almaktadır. OSB girişimi bu hükme de aykırıdır.”

‘Tarım alanlarının yok edilmesini istemiyoruz’

Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Murat Sevgi, “Bölgedeki sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri, meslek odaları ve muhtarların itirazları sonucu toplantı yapılamadı” dedi. Projenin yapılmak istendiği alanın Trakya’nın en verimli arazileri olduğuna dikkat çeken Sevgi şu ifadeleri kullandı:

2 milyon 800 bin metrekareye yakın tarım alanının yok edilmesini istemiyoruz. Ayrıca o bölgede alanların tarım dışı kullanımının yasak olduğuna dair birçok karar mevcut. Tarım topraklarının pandemi süreci sonrasında daha da stratejik bir değer kazandığı ortadayken böyle bir tarım dışı uygulamanın gıda güvenliği açısında da yaratacağı problemler ortadadır.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.