Plastik çöp ithalatındaki katı yasakları esnetme hazırlığı

18 Mayıs'ta plastik hurdaların Türkiye’ye girişinin tamamen yasaklanmasının ardından sektörden gelen tepkileri dikkate alan Ticaret Bakanlığı'nın çevrecilerle sektör temsilcilerinin talepleri arasında bir 'orta yol' bulmak için yeni bir çalışma başlattığı, katı yasakları esneteceği öğrenildi.
Ticaret Bakanlığı’nın hurda plastik ithalatı yasağını esnetmeye hazırlandığı öğrenildi. Çevrecilerin argümanlarını ve sektörden gelen tepkileri dikkate alan Bakanlık, hurda plastiği ihracatında orta yol arayışına girdi.

Plastik ihracatçılarının tepkileri dikkate alındı

Dünya gazetesinin haberine göre; 2020 yılında 72,3 milyon dolarlık plastik hurda ithalatının yapıldığı Türkiye’de, 2021 yılının  ilk dört ayında 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 135 artışla 51,2 milyon dolarlık plastik ithalatı gerçekleştirilmesi, çevrecilerin tepkilerine neden olmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı yaptıkları incelemede, Çin başta olmak üzere birçok ülkenin plastik atık ithalatını yasaklamasıyla, bu ürünlerin ulusal kuralları daha esnek ülkelere yönlendirildiği bilgilerine ulaştı.

Bunun üzerine bakanlık, plastik hurdaların Türkiye’ye girişinin tamamen yasaklanması için 18 Mayıs’ta Resmi Gazete’de tebliğ yayımlandı. Söz konusu değişiklikle etilen polimer olarak bilinen plastik hurda ithalatının 2 Temmuz’dan itibaren tamamen yasaklanması kararlaştırıldı.

Yasağa başta Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) olmak üzere, sektördeki çok sayıda firma tepki göstermiş; PAGDER) Başkanı Selçuk Gülsün, sektöre sorulmadan ve etki analizi yapılmadan alınan bu kararın kendilerini çıkmaza sokacağını belirterek yasağın kaldırılmasını istemişti.

‘Orta yol’ arayışı

Sektörden gelen tepkileri dikkate alan Bakanlık,  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği yaparak, sektörün de talepleri doğrultusunda bir orta yol bulmak üzere çalışma başlattı. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde de girişimlerde bulunulacağı belirtildi.

Yürütülen çalışmalarda, gümrük işlemleri, yetkinlik ve kapasite gibi ölçütlere göre firmaların sertifikalandırılması, ithalatın belirli kapılardan yapılabilmesi gibi alternatiflerin ele alındığı kaydedildi.  Bu yöndeki düzenlemelerin büyük kısmının yasa gerektirmediği ancak gemi sökümünde olduğu gibi yasal dayanağa sahip bir ikincil mevzuatın oluşturulmasının yararlı olacağı sonucuna varıldığı bildirildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR