Doğa MücadelesiManşetTürkiye

HDP’li Ahmet Yıldız: Maraş’ta doğa katliamıyla insanlar yurdundan sürülmek isteniyor

0

Kirli havanın en yüksek olduğu altı ilden biri olan Maraş‘ta halk, termik santrallerin yanı sıra hidroelektrik santraller, taş ocakları ve çimento fabrikalarının da tehdidi altında bulunuyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Ahmet Yıldız, Maraş’ta devletin insansızlaştırma ve doğa katliamlarıyla bilinçli bir politika yürüttüğünü vurguladı.

‘Amaç doğa katliamıyla insanları yurdundan sürmek’

Mezopotamya Ajansı‘nda yer alan habere göre, Halkların Demokratik Partisi Parti Meclisi üyesi Ahmet Yıldız, bölge halkının geçmişte tarım ve hayvancılıkla uğraştığını, ancak bugün ise termik santrallerden kaynaklı ekilen buğdayların üzerini kimyasalların kapladığını ve kent sakinlerinin ekonomik olarak Avrupa’da yaşayan akrabalarına bağımlı olduğunu şöyle anlattı:

Elbistan, Pazarcık ve Maraş’ta esnaf, Avrupa’dan gelen dövizle ayakta kalıyor. Sanayi, tarım ve hayvancılık yok. İnsanların yarısı vaktini kıraathanelerde geçiriyor, kadınların çoğu evde dizi izleyerek zaman öldürüyor. Bu insanları tembelleştiriyor ve çevresinde olup bitene de duyarsızlaştırıyor. Yüzbinlerce insan, olup bitene tepkisiz bir şekilde yaşıyor.”

İnsansızlaştırma ve doğa katliamlarının devletin bilinçli yürüttüğü bir politika olduğunu vurgulayan Yıldız “Maraş katliamı ile başaramadıklarını şimdi doğa katliamı ile başarmak istiyorlar. Yapılanlara bakıldığı zaman bu çok açık kendini dışa vuruyor. Baraj, HES, termik santral, madenlerin ne için yapıldığını herkes iyi biliyor. Bunlar doğayı yok etmek için yapılıyor. Doğanın yok edildiği bir yerde canlılar yaşayabilir mi? Amaç doğa katliamı ile insanları yerinden yurdundan sürmek.”

‘Ekoloji yok edilirse, biz de yok olacağız’

Ahmet Yıldız, Maraş’ta bulunan termik santrallerin yıllardır filtresiz şekilde çalıştırıldığını hatırlattı ve birçok ülkeden ithal edilen plastik çöplerin yine burada yakıldığını, toplumun da bu duruma duyarsız kaldığı belirtti:

Duyarlılık bilinçle bağlantılı. Birçok boyutuyla yapılanları biz de daha anlamış, anlatmış değiliz. Ekoloji yok edilirse, biz de yok olacağız dememiz lazım. Birçok kesim ekolojiyi savunuyor ancak ciddi bir duruş göstermiyor. Ciddi bir karşı koyuş olmadığı zaman sistem istediğini yapıyor ve maalesef sonuç da alıyor.”

‘Doğup büyüdüğü topraktan insan kopmamalı’

Kentten göç edenlere geri dönme çağrısı yapan HDP’li Yıldız, insanların kendi topraklarına sahip çıkmaktan başka şanslarının olmadığını ifade etti:

Bir ağacı dahi coğrafyasından koparıp başka bir yere dikseniz sağlıklı yaşama şansı yok. Göç eden insanların kültürü ile yeni doğan çocukları arasında bir kültür çatışması yaşanıyor. Geri dönüp köyünde ev yapan insanlar da var. İnsanların kendi toprağına sahip çıkma dışında bir şansları yok. Nerde olursa olsun doğup büyüdüğü topraktan insan kopmamalı. Doğa katliamına karşı gerekirse ev ev dolaşıp doğa katliamı ile ne amaçlanıyor insanlara anlatmamız gerek. Doğa katliamına karşı duran, ekolojik tahribat ile ne amaçlandığını dillendiren HDP. İnsanları HDP’nin ekolojik paradigması çevresinde buluşturmak gerek.”

You may also like

Comments

Comments are closed.