ManşetDünyaKültür-Sanat

Pink Floyd, 28 yıl sonra Ukrayna için yeniden stüdyoya girdi

0

Dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd, Ukrayna savaşına karşı bir protesto şarkısı kaydetmek için 1994’ten bu yana ilk kez tüm üyeleriyle stüdyoya girdi.

“Hey Hey Rise Up” (Ayağa Kalk) isimli şarkıya, grup üyeleri David Gilmour, Nick Mason, basçı Guy Pratt klavyede Nitin Sawhney‘in yanı sıra, Ukraynalı Boombox grubunun solisti Andriy Klivnyuk‘un sesi eşlik ediyor.

Klivnyuk‘un Kiev‘de Rus güçlerine karşı savaşırken Birinci Dünya Savaşı sırasında yazılmış bir protesto marşı olan ‘The Red Viburnum In The Meadow’u söylerkenki Instagram görüntüleri, Gilmour’a ilham kaynağı oldu.

Parça, Kivirnuk’un’in Sofiyskaya Meydanı‘ndaki Instagram gönderisinden alınan vokalleri kullanıyor ve adı, bu şarkının ‘Hey, hey, ayağa kalk ve sevin’ olarak tercüme edilen son satırına atıf yapıyor.

Şarkının açılış koro bölümleri de Ukraynalı Veryovka Halk Şarkısı ve Dans Topluluğu tarafından yapıldı.

Gilmour, şarkının “barışçıl bir ulusu işgal eden bir süper güce duyulan öfkenin” bir gösterisi olduğunu ve aynı zamanda Ukrayna halkı için bir moral ve barış için bir çağrı olarak da tasarlandığını belirtti.

Gilmour, daha önce birlikte konser verdiği Boombox grubu üzerinden Kilivnyuk’a ulaştığında, Klivnyuk çatışma sırasında havan topuyla yaralandığı için hastanede yatıyordu.

Gilmour, Rus saldırganlığı karşısında “Batı‘nın güçsüzlüğünü çıldırtıcı bulduğunu, ancak ülkeye karşı devam eden yaptırımları desteklediğini” söyledi:

“En çok acı çekenlerin Rusya‘daki sıradan insanlar olması utanç verici olsa da yaptırımlar böyle işliyor. Ülkede yaratılan hoşnutsuzluk umarım bir noktada bir tür rejim değişikliği yaratacaktır.”

Tüm geliri Ukrayna’ya insani yardım için bağışlanacak olan şarkı için Gilmour BBC’ye verdiği demeçte, Ukraynalı  gelini Janine Pedan‘ın şarkı için Ukrayna’nın ulusal çiçeği ayçiçeğiyle bir çalışma yaptığını da ekliyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.