KadınManşetTürkiye

Pınar Gültekin cinayetinin dördüncü duruşması: Sanığın tutukluluk hali devam edecek

0

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in katledilmesiyle ilgili Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen ve tutuklu sanık Cemal Metin Avcı ve tutuksuz yargılanan kardeşi Mertcan Avcı’nın yargılandığı davanın dördüncü duruşması dün görüldü.

Mahkeme heyeti, Cemal Metin Avcı’nın tutukluluk halinin devamına karar verirken, Adli Tıp Üst Kurulu’ndan gelecek olan rapor ve Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine hükmederek duruşmayı 12 Temmuz’a erteledi.

‘Cinayeti tek başına işlemedi’

DHA‘da yer alan habere göre, duruşma öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Pınar Gültekin’in ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, geçen celsede tahliyesine karar verilen sanık Mertcan Avcı için yaptıkları itirazın reddedildiğini söyledi ve şu açıklamalarda bulundu:

En başından beri bu cinayetin tek başına işlenmediğini savunuyoruz. Geçen celse Mertcan Avcı’nın tahliye edilmesine hem biz itiraz etmiş hem de Başsavcılık itirazda bulunmuştu. Ancak yapılan itirazlar reddedildi. Bugünkü celsede Diyarbakır’dan bir tanık dinlenecek. Bu tanık, cinayetin tek başına işlenmediğine dair CİMER’e başvuruda bulunmuş. Mahkeme onu dinleyecek.

Bunun yanı sıra mahkeme, Pınar’ın kesin ölüm sebebini ve saatinin belirlenmesi için Adli Tıp 1’inci İhtisas Dairesi’nden rapor istemişti. Onun da okunmasın bekliyoruz. Önceki raporlarda tüm dokular yandığı için kesin ölüm nedeni belirlenememişti. Pınar’ın telefonuna erişebilmek için Amerika Birleşik Devletleri’ne müzekkere yazılmıştı. Bu, Pınar’ın özel hayatını tartışılır ve sorgulanır hale getirmektir. Burada tabiri caizse Pınar’ın özel hayatı yargılanıyor. Bu müzekkere dava hiçbir şey katmayacaktır. Yargı reformu buradan, Muğla Adliyesi’nden başlamalıdır. Gelin Amerika’ya yazılan bu utanç vesikası müzekkereyi bitirin.”

‘Danışıklı bir boşanma’

Öte yandan, sanık Cemal Metin Avcı ile eşi Eda Avcı‘nın boşandıkları ortaya çıktı. Tarafların gerçekte boşanma iradesinin olmadığını düşündüklerini dile getiren Epözdemir, şu açıklamalarda bulundu:

Cemal Metin Avcı ve eşi, anlaşmalı olarak boşanma davası açmışlardı. O dava sonuçlanmış ve taraflar boşanmış. Anlaşma gereği sanık Avcı, boşandığı eşine 5 milyon TL ödeyecek. Ödememesi durumunda şirket hisseleri, araçlar ve gayrimenkullerin tamamının devredileceği belirtilmiş. Kanaatimizce bu danışıklı bir boşanma. Kararın kesinleşmesinden sonra itiraz haklarımızı kullanacağız. Tarafların gerçekte boşanma iradesinin olmadığını düşünüyoruz. Bunun bir benzerini Cem Garipoğlu sürecinde de yaşamıştık. Onlar da mallarını devretmişti. Kadını hunharca katletmekle kalmayıp, üstüne üstlük ‘Tazminat hakları sürüncemede kalsın’ diye danışıklı mal varlığı devirleri oluyor. Bunu da böyle okumak lazım.”

SEGBİS yöntemiyle katıldılar

Sanık Cemal Metin Avcı tutuklu bulunduğu cezaevinden, tutuksuz yargılanan Mertcan Avcı da İzmir Adliyesi‘nden SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Duruşmada Pınar Gültekin’in annesi Şefika Gültekin, babası Sıddık Gültekin ve tarafların avukatları hazır bulundu.

‘Para teklif ettiler’

Duruşmaya Diyarbakır’dan SEGBİS yöntemiyle katılan tanık M.Y.Ö, Cemal Metin Avcı’nın Pınar Gültekin’i tehdit etmek için kendisine para teklif ettiğini ifade etti:

Cemal Metin Avcı ile Isparta’da bir arkadaş ortamında tanıştım. İki veya üç kez beni Muğla’da barda misafir ettiler. Sonrasında iletişimimiz kesildi. Instagram hesabımda yazışmalar vardı. Cemal Metin Avcı ve Selim Avcı Diyarbakır’a geldi. Cemal Metin Avcı, bana Pınar’ın kendisine şantaj yaptığını, Pınar’ın cezaevindeki ağabeyinin tehdit mesajları attığını söyledi. ‘Sen de Pınar da Doğulusunuz’ diyerek onu korkutmamı istedi ve karşılığında 200 bin TL teklif etti. Teklifi kabul etmedim ve iletişimi de tamamen kestik. Pınar öldükten sonra bunları CİMER’e yazdım. Çünkü vicdan azabı çektim.”

M.Y.Ö, Gültekin ailesinin avukatının Cemal Metin Avcı’nın tek başına bu cinayeti işleyip işlemediğine dair sorusuna, “Cemal Metin Avcı cahil adam. Bu işi tek başına yapamaz. Kimsenin günahına girmek istemem ama tahminimce Gökhan Orhan ve Selim Avcı ile fikir birliği yapmıştır” dedi.

‘Davadan çekilin’

ABD’ye Pınar Gültekin’in telefonunun şifresi için yazılan müzekkereyle ilgili ek bilgi talebi geldiği, mahkemenin de söz konusu talebe ilişkin yazıyı Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği belirtildi.

Pınar Gültekin’in ailesinin avukatı Reza Epözdemir, mahkeme heyetinin davadan çekilmesi gerektiğini ifade etti:

İnsanların ve ailelerin sizlere güveni kalmadı. Bu saatten sonra bu yargıya katılacak bir şey yok. Bu ABD ısrarı mahkemenin haksız tahriki uygulamanın dışa vurumudur. Aile sizin adalet dağıtacağınıza inanmıyor. Lütfen bu davadan çekilin.”

‘Adalet istiyorum’

Duruşmada konuşan Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin, adalet talebini yineleyerek şu açıklamalarda bulundu:

Pınar’ın ölümünden sonra ailem dağıldı. Ama ben onları kurtarmak için güçlü durmaya çalışıyorum. Adil karar çıkacağını sanmıyorum. Reddi hakim de istemiştim. Adalet istiyorum.”

‘Size çok güvendim ama olmadı’

Pınar Gültekin’in annesi Şefika Gültekin ise mahkeme heyetine ithafen şunları söyledi:

Size çok güvendik ama maalesef kızımı suçlu çıkarıyorsunuz. Lütfen çekilin. Benim evlatlarım mahkemeye gitmememi söylüyor. Bitlis’ten buraya gelip gidiyoruz. Ben size çok güvendim ama olmadı. Benim canım gitmiş artık başkalarının ki gitmesin.”

Talepler reddedildi

Avukat Epözdemir, reddi hakim taleplerini yineledi ve tutuksuz sanık Mertcan Avcı’nın duruşma salonuna katılmasını, ABD’ye yazılan müzekkere cevabından da vazgeçilmesini istedi. Ancak, mahkeme heyeti avukatın tüm bu taleplerini geri çevirdi.

Tanığı tanımadığını iddia etti

Sanık Cemal Metin Avcı ise tanık olarak dinlenen M.Y.Ö’yü hiç tanımadığını iddia ederek şu açıklamalarda bulundu:

Dinlenen tanığı tanımıyorum. Hayatımda Isparta’ya gitmedim. Rezan Bey konuşmayı iyi biliyor diye kendimi savunma hakkımı elimden alamaz. Sürekli senaryo yazan kendisi efendim. Ben çok pişmanım. İkincisi avukat öyle bir soru soruyor. Cımbızla kelime çekip kullanıyor. Görsel medyayı etkilemeye çalışıyor.”

‘Kadın düşmanı değilim’

Cemal Metin Avcı, bu açıklamalarının ardından kendisinin kadın düşmanı olmadığını ileri sürdü:

Özür dilerim. Ben cani biri veya kadın düşmanı değilim. En başından sonuna kadar doğruyu anlattım. Beni kitlesel linçle değil adaletle yargılayın. Basında sürekli sevgilim olarak geçiyor. O benim sevgilim değil. Benimle zorla birlikte olan bir eskorttu.”

Kızı hakkında söylenen bu sözlere Şefika Gültekin’in tepki göstermesinin ardından duruşmaya ara verildi.

Tutuklunun halinin devamına karar verildi

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Cemal Metin Avcı’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet, Adli Tıp Üst Kurulu’ndan gelecek olan rapor ve ABD’ye yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

‘Profesyonel bir kadın katili’

Duruşma sonrası basın açıklaması yapan Avukat Rezan Epözdemir, mahkemenin ABD’ye müzekkere yazmasını haksız tahrik uygulama çabası olarak nitelendirdi ve şu açıklamalarda bulundu:

ABD’ye yazılan müzekkereyle özel hayatın gizliliği ihlal ediliyor ve yargılanan Pınar Gültekin gibi görünüyor. Burada yargılanan Cemal Metin Avcı’dır. Kendisi profesyonel bir kadın katilidir. Ancak bugün duruşmada tüm kadınlardan özür dileyip, mağdur olduğunu söyledi. Sanki biz katilmişiz gibi Pınar ve ailesi hakaretlere maruz kalıyor. Mahkeme heyeti de buna müdahale etmiyor. Bu yüzden reddi hakim talebinde bulunduk.

Özgecan Aslan’da olan, Münevver Karabulut’ta olan burada da oluyor. Ezberlenmiş ve kurgulanmış bir savunmayla karşı karşıyayız. Bu saatten sonra heyetin yargılamaya sunacağı en iyi karar çekilmeleri olacaktır. Yine talebimiz reddedildi. ABD’den beklenen müzekkereye cevap gelir mi gelmez mi bilmiyoruz. Ancak tüm hukuki yollara başvuracağız. Burada adil bir mahkeme yok. Adli Tıp’tan gelen raporda ceset yandığı için kesin bir sonuç içermiyordu. Adli Tıp Genel Kurulu’ndan da benzer cevap gelecektir. Mahkeme ısrarla bunu da istiyor. Türkiye’de her gün kadınlar ve onların aileleri öldürülüyor. Enkaz altında kalan bir aile var. Dosya ve deliller ortada ancak ısrarla bir haksız tahrik indirimi uygulama çabası var. Hiçbir şey bu vahşeti meşrulaştırılamaz. Er ya da geç adalet tecelli edecek.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.