EkolojiManşet

Petrol sızıntısı Mersin sahillerine ulaştı

0

Suriye’deki bir elektrik santralinin yakıt depolama tankında meydana gelen bir arızadan kaynaklanan ve Akdeniz’e yayılan petrol sızıntısı Mersin sahillerine kadar ulaştı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, paylaşımında sahillere ulaşan petrol sızıntısının emizliği için belediye ekiplerinin Çevre İl Müdürlüğü ile birlikte Tarsus Plajı‘nda temizlik yaptığını söyledi.

Taşucu’nda görülebilir

Petrolün yayılmaya devam ettiğini belirten Seçer, “Yarından sonra, Taşucu çevresinde görülebilir” uyarısında bulundu. Taşucu, Mersin’in batısında yer alıyor.

Deniz canlılarının ölmesine neden oluyor

Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Tarsus Belediyesi ekiplerinin de destek verdiği çalışmalar kapsamında Berdan Nehri‘nin denize döküldüğü alanın hem doğusunda hem de batısında petrol atıklarının temizlenmesi için çalışma yapıldı. Ekipler tarafından toplanan atıklar imha edilmek üzere poşetlere konuldu.

Mavi yüzgeçli yengeç başta olmak üzere bazı deniz canlılarının ölerek sahile vurduğu gözlendi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şube Müdürü Vekili İbrahim Can, petrol sızıntısının sahilleri tehdit altına aldığını belirtti.

Neler yaşandı?

Suriyeli yetkililer sızıntının 23 Ağustos’ta Baniyas elektrik santralinde 15 bin ton yakıtla dolu bir tanktan kaynaklandığını söylemişti. Yetkililer, petrol sızıntısının hızla Kıbrıs’a yaklaştığını açıklamıştı. Daha sonra sızıntı, rüzgar sayesinde ada kıyılarından bir miktar uzaklaşmıştı.

Kuzey Kıbrıs’tan uzaklaşan petrol sızıntısı Türkiye sahillerine kadar ulaştı. İlk başta Hatay Samandağ sahillerinde görülen petrol atıkları şimdi de Mersin sahillerinde.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Kopernik 1 uydusu tarafından kaydedilen görüntülerde sızıntının yarattığı, 800 kilometrekarelik New York şehri büyüklüğündeki kirlilik gözler önüne serildi. Bu, başlangıçta düşünülenden çok daha büyük bir kirliliğe işaret ediyor. Zira geçen hafta gelen açıklamalarda sızıntının sadece 26 kilometre kare olduğu ifade edilmişti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.