Marmaraereğlisi halkı: Denize sızan 12 bin metreküp mazota para cezası yeterli değil

Marmaraereğlisi açıklarında denize 12 bin metreküp mazot sızdıran tanker için Opet Petrol'e 12 milyon TL. ceza kesildi. Bölge halkı, idari para cezasının yeterli olmadığını, yaratılan büyük doğa tahribatı dolayısıyla sorumluların ceza mahkemesinde yargılanmasını istiyor.

Marmara Denizi’nin Marmaraereğlisi bölgesinde petrol tankerinden sızan 12 bin metreküp akaryakıt ve buna uygulanan idari para cezası bölge halkının tepkisine neden oldu.

Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri, bölgedeki diğer sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve yöre halkının katılımıyla yaptığı basın açıklamasında, yaşanan eko kırımın idari para cezasıyla “geçiştirildiğini” söyledi.

Grup adına, sızıntının olduğu bölgede konuşan Özgür Aksun, şunları söyledi:

Marmaraereğlisi’nde yine bir çevre felaketi, ekokırım yaşandı. Opet Petrol’e ait tankerler mazot boşaltırken yaşanan sızıntı denizimizde büyük bir tahribat yarattı.

Yıllardır burada önleyici tedbirlerin alınmadığını söylüyor; petrol ve türevlerinin , ateşleyici maddelerin  Marmaraereğlisi’nde Tekirdağ’da olmaması için mücadele veriyoruz. Yaşanan felaket bizleri haklı çıkardı. Bu çevre kirliliği, ekokırım suçu maalesef Türkiye’nin her bölgesinde devam ediyor.”

12 bin metreküp mazota 12 milyon TL ceza

Opet Petrol’e ait tankerlerden, iki gün önce 12 bin metreküp mazotun denize boşaltıldığını hatırlatan Aksun,  yetkililerce kesilen 12 milyon TL bedelinde idari para cezasıyla olayın geçiştirildiğine dikkat çekti:

“Firmanın idari para cezası değil, ceza mahkemelerinde yargılanmasını istiyoruz.  Bu tür çevre suçlarının yasalara girmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde göstermelik para cezalarıyla bu felaketler her gün yaşanacak. Her gün yaşam alanlarımız, doğamız, çevremiz, havamız, suyumuz tahribat ve tehdit altında kalacak.”

Aksun, Marmara Denizi kıyısındaki sanayi tesislerine ilişkin ne merkezi ne de yerel yönetimlerin önleyici tedbirler aldığını da kaydetti ve şu çağrıyı yaptı:

“Mazotun sızdığı alan balıkların yumurtladığı, üreme yataklarının, popülasyonun olduğu bir alandır. Ayrıca deniz çayırlarının bulunduğu bir bölgedir.

Marmara Denizi içindeki canlılarla ölmek üzere ve bölgedeki halk yaşam tehdidi altındadır. Önleyici tedbirleri, siyasiler, odalar, STK’lar ortak akıl ile birlikte yapmazsa, bölgedeki sanayi kuruluşları kaldırılmazsa felaketler devam edecek. Bu suçların ortadan kaldırılmasını, geçici idari para cezalarıyla geçiştirilerek, gündemden düşmesini istemiyoruz.

Ankara’dakiler ve yerel yönetimler, gelin tarım, turizm ve tarih kenti Marmaraereğlisi’nde ortak akılla projeler üretelim. ”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR