DünyaEkolojiEnerjiManşet

Suriye’deki petrol rafinerisinde büyük sızıntı: Akdeniz kıyısı boyunca 20 kilometre ilerledi

0

Suriye devlet haber ajansı SANA, çarşamba günü yaptığı açıklamada Suriye’nin petrol rafinerilerinin birinin içindeki bir elektrik santralinde meydana gelen arızadan dolayı büyük bir petrol sızıntısının yaşandığını açıkladı.

Haberde petrol sızıntısının Akdeniz ülkesinin kıyılarına yayıldığı ve uydu fotoğraflarından tespit edilebildiği belirtildi.

Sızıntı 20 kilometre ilerledi

Sızıntının Baniyas kasabasındaki rafinerinin yaklaşık 20 kilometre kuzeyindeki sahil kasabası Cebele’ye kadar ulaştığı belirtilen haberde Suriye Çevre Departmanı‘nın ve kıyı eyaleti Lazkiye Belediyesi‘nin ilgili tüm departmanlarının alarma geçtiği bilgisi paylaşıldı.

Ek olarak kayalık bölgelerde kıyıların temizlenmesi için çalışmaların sürdüğü belirtildi. Sızıntının ilerlediği Cebele, Türkiye’nin Suriye sınırına yaklaşık 130 kilometre mesafe uzaklıkta bulunuyor.

Yakın zamanda olmuşa benziyor

Bloomberg’in aktardığına göre bir gün öncesinde Suriye hükümeti, Beniyas İstasyonu’ndaki bakım ekiplerinin tanklardan birinden çıkan yakıt sızıntısını kontrol altına aldığını açıklamıştı.

Planet Labs Inc. tarafından çarşamba günü alınan uydu görüntüleri, 25,5 kilometrekarelik bir alana yayılan devasa petrol sızıntısını gösterdi.

Pazartesi gününe ait kayıtlarda ise sızıntıya dair bir şey yoktu. Bu da sızıntının daha sonradan olduğu tahmininin yapılmasına neden oluyor.

Sendika başkanı çatlakları suçladı

Tartous İşçileri Sendikası Elektrik İşçileri Sendikası başkanı Davud Derviş, rafinerideki yakıt tanklarından birinde meydana gelen çatlakları suçladı. Derviş, deponun 15 bin ton yakıtla doldurulduğuna dikkat çekti.

Suriye’nin petrol kaynakları çoğunlukla hükümet kontrolündeki alanların dışında. Ancak iki rafinerisi hükümet kontrolü altında ve çalışıyor.
Bu, Şam’ı yakıt için İran’a bağımlı hale getiriyor, ancak ABD Hazine yaptırımları Suriye, İran ve Rusya‘yı kapsayan tedarik ağını engelledi.

Saldırılar yaşanıyor

İran, İsrail ve ABD arasında bölgede artan gerilimler sırasında Suriye kıyıları da dahil olmak üzere Ortadoğu sularındaki gemilere bir yılı aşkın süredir bir dizi gizemli saldırı gerçekleştirildi.

Mayıs ayında Suriye dışişleri bakanı, Suriye’ye giden petrol tankerlerini hedef alan gizemli saldırılar için İsrail’i suçladı ve uluslararası hukuku ihlal ettiklerini ve cezasız kalmayacaklarını söyledi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.