Dünyaİklim KriziManşet

Peru’da El Niño etkisi: Yağışlar nedeniyle 18 bölgede olağanüstü hal ilan edildi

0
Fotoğraf: Reuters

Peru hükümeti dün (8 Haziran), El Niño olayının yaklaşması nedeniyle şiddetli yağış riskine karşı ülkenin 25 bölgesinin 18’inde 60 günlük olağanüstü hal ilan etti.

Yerel basının aktardığına göre, hükümet, “zayıf veya olağanüstü” büyüklükteki bir iklim fenomeninin varlığının Peru kıyılarında ve And Dağları‘nın batı yamacında sellere ve kitlesel hareketlere yol açacağını ve bunun sonucunda kişisel ve maddi hasara yol açacağını belirten bir raporu göz önünde bulundurarak olağanüstü hal kararı aldı.

Resmi karar çerçevesinde, bölgesel ve yerel yönetimler, Ulusal Sivil Savunma Enstitüsü (Indeci) ve diğer kamu ve özel kuruluşlarla koordinasyon halinde “mevcut çok yüksek riski azaltmak için acil ve gerekli önlem ve eylemleri uygulama” planı yaptı.

Durum raporu nüfus, barınma, iletişim yolları, sağlık, eğitim ve yol altyapısının yanı sıra tarım arazileri ve diğer konularda tespit edilen çok yüksek riskin azaltılmasına yönelik önlem ve eylemlerin uygulanması gerektiğini ifade etti.

‣ El Niño zamanı geliyor: Benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görülebilir
‣ Dünya Meteoroloji Örgütü: El Niño ihtimali arttıkça sıcaklık rekorları kırılacak

Kararname, bu olası senaryo göz önüne alındığında, bölgesel yetkililerin “yaklaşan tehlikeyi ele alma kapasitesine sahip olmadığını ve bu nedenle Ulusal Hükümet birimlerinin teknik ve operasyonel müdahalesinin gerekli olduğunu” belirtiyor.

Resmi gazete El Peruano‘da yayınlanan bir kararname ile resmiyet kazanan tedbir, Amazonas, Ancash, Arequipa, Ayacucho, Cajamarca, Huancavelica, Huánuco, Ica, Junín, La Libertad, Lambayeque, Lima, Moquegua, Pasco, Piura, San Martín, Tacna ve Tumbes bölgelerini kapsıyor. 

Mayıs ayında El Niño Ulusal Fenomen Çalışması’ndan (Enfen) sorumlu Çok Sektörlü Komisyon, mayıs ayında yaptığı bir uyarıda, fenomenin ülkeye nihai varışından sonra “kıyısal El Niño”nun en az 22 Eylül’de başlayan baharın başlangıcına kadar süreceğini kaydetmişti.

Peru’da 8 Şubat’ta meydana gelen son şiddetli yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 40 kişi hayatını kaybetmişti.

‣ Araştırma: Küresel ısınma La Niña ve El Niño olaylarını daha güçlü hale getirecek
‣ İklim krizi El Nino’ları, El Nino’lar iklim krizini besliyor

El Niño nedir?

Doğu ve orta Pasifik Okyanusu‘ndaki okyanus sıcaklıklarında yaklaşık her üç ila beş yılda bir görülen yükseliş, El Niño’nun açık belirtilerinden biri. Bu durum dünya genelinde birbirini tetikleyen aşırı hava koşulları yaratarak bir yıla kadar etkili olabiliyor.

Bu dönemde doğu Pasifikte uzanan güney ABD gibi bölgelerde ortalamanın üzerinde yağış ve hatta tahribat yaratan toprak kaymaları yaşanabiliyor.

Okyanusun diğer ucundaki, Endonezya ve güneydoğu Asya gibi bölgelerde ise kuraklık etkili oluyor ve bu kuraklık yıkıcı orman yangınlarını tetikleyebiliyor.

Dünyanın diğer bölgelerinde ise yıkıcı sellergıda güvensizliğine yol açabilecek mahsul kayıplarıtropikal hastalıklardaki artış ve balık popülasyonlarında düşüş gibi etkiler gözlemleniyor.

Bu olayların tamamı, hem yerel hem de küresel ekonomileri zarara uğratabiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.