İklim KriziManşet

Araştırma: Küresel ısınma La Niña ve El Niño olaylarını daha güçlü hale getirecek

0

Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmayı yürüten araştırmacılar, küresel ısınmanın mevcut projeksiyonları altında El Niño-Güney Salınımı‘ndaki (Enso) değişiklikleri modellemek için Pasifik Okyanusu’ndaki 70 yıllık güvenilir deniz yüzeyi sıcaklık kayıtlarını analiz etti.

Enso, gezegenin en önemli iklim dalgalanması ve aşırı kuraklık ve sellerin ana itici gücü. Sıcak El Niño, soğuk La Niña ve nötr fazlar arasında salınan Pasifik Okyanusu’ndaki deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki farklılıklar tarafından yönlendiriliyor.

‘2070’e kadar tespit edilemez’ denmişti

Bir La Niña olayı sırasında, Pasifik Okyanusu boyunca batıya doğru esen güçlü ticaret rüzgarları tarafından ılık yüzey suyu Asya‘ya ve Avustralya‘nın kuzeyine doğru itiliyor. El Niño’da ise orta veya doğu ekvatoral Pasifik Okyanusu’ndaki deniz yüzeyi sıcaklıkları ortalamanın üzerinde oluyor ve alize rüzgarları zayıflıyor veya tersine dönüyor. Bunun sonucu ise Hindistan, Endonezya ve Kuzey Avustralya‘da azalan yağış miktarı oluyor. 

Guardian‘ın aktardığına göre, önceki araştırmalar, Enso olaylarının iklim değişikliğine dayalı değişkenliğinin 2070 yılına kadar tespit edilemeyeceğini öne sürmüştü. New South Wales Üniversitesi iklim değişikliği araştırma merkezinden çalışmanın ortak yazarı Dr Agus Santoso, “Aslında, bu değişiklikleri önümüzdeki on yılda görmeye başlayabiliriz” dedi.

Enso varyasyonlarını doğu ve orta Pasifik Okyanusu olaylarına ayıran ekip,  bunların iki bölgeyi ayırmayan önceki modelleme tarafından önerilenden yaklaşık 40 yıl önce tespit edilebileceklerini buldu.

‘Uzun süreli kuraklık ve aşırı sellere hazırlıklı olunmalı’

Santoso, Orta Pasifik olaylarından daha güçlü olma eğiliminde olan iklim değişikliğiyle bağlantılı doğu Pasifik El Niño olaylarının daha erken tespit edilebileceğini söyledi.

Araştırmacılara göre, 1982 ve 1997’deki güçlü doğu Pasifik El Niño olayları “deniz ekosistemlerinde önemli bir bozulmaya neden olduğu.” Doğu Pasifik’teki yoğun El Nino’lar da tipik olarak Ekvador ve Peru‘nun bazı bölgelerinde yıkıcı sellerle ilişkilendiriliyor, ancak Orta Pasifik olayları sırasında meydana gelmez.

Gelecekte uzun süreli kuraklıklara ve aşırı sellere karşı daha hazırlıklı olmamız gerektiğini belirten Santoso, “Sel, altyapı açısından muhtemelen kuraklıktan daha yıkıcı, ancak kuraklık tarım açısından çok etkili. Madalyonun her iki tarafında da önemli ekonomik kayıplar var” diye konuştu. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.