Peru kıyılarında petrol sızıntısı: Deniz canlıları tehlike altında

Peru'daki La Palmilla Rafinerisi'nden sızan ham petrol, dört kilometrelik sahili kapladı. Çok sayıda hayvanın can verdiği sızıntıya, Tonga'daki yanardağ patlamasının ardından meydana gelen tsunami neden olmuştu.
Güney Amerika ülkesi Peru kıyılarındaki petrol sızıntısının yol açtığı kirlilik nedeniyle ülkenin 21 sahilinde kirlilik endişe verici boyutlara ulaşırken, sahillere giriş çıkışlar da kapatıldı.

Pasifik ülkesi Tonga’da 15 Ocak’ta meydana gelen yanardağ patlamasının ardından meydana gelen tsunami sırasında, La Palma Rafinerisi‘ne ham petrol boşaltılırken sızan 6 bin varilden fazla petrol yüzünden Peru’nun 21 sahili kirlenmişti. Çevre felaketi yaşayan ülkede, acil durum ilan edildi; sahillere giriş çıkışlar kapatıldı.

Sızıntıdan etkilenen dört kilometrelik sahil şeridinde yerel balıkçıların da temizlik çalışmalarına dahil edileceği ve felaketten etkilenen ailelere yiyecek yardımı yapılacağı açıklandı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı bir uzman ekibinin de petrolün neden olduğu kirlilik ile mücadeleye destek vereceği belirtildi.

Yetkililer, rafineriyi işleten İspanyol Repsol şirketine daha fazla sorumluluk alması çağrısında bulunarak, sızıntının plaj ve doğal alanları etkilediğini söyledi. Şirket hakkında Perulu savcılar soruşturma da başlattı.

Yayılan sızıntıdan zarar gören üç sahilin kapatıldığını ifade eden yetkililer, çok sayıda ölü hayvanın kıyılara vurduğunu kaydetti.

Rafineriyi işleten Repsol şirketinin kirlilikle ilgili tazminat ödemesi talep ediliyor.

Devlet Başkanı Pedro Castillo  çevre krizi ile başa çıkmak için bir komite kurulacağını bildirdi. Ülkenin Çevre Bakanı Ruben Ramirez de çevresel acil durum ilan ettiklerine belirtti;  “Sorumsuz bir şekilde bölgedeki belediyelere ve polise hiçbir şey iletilmedi. Bu ciddi bir hasar, tatilciler bölgeden çıkarılıyor” dedi.

La Pampilla rafinerisinden yapılan açıklamada ise sızıntının neden olduğu kirlilikle mücadele için 50 kişilik ekibin pompalar ve özel emici malzeme ile petrolü temizlediği duyuruldu.

Kıyı şeridinde plaj temizliği çalışmalarına devam ediliyor

Korunan Doğal Alanlar Ulusal Servisi’nden yapılan açıklamada, petrol sızıntısının Guaneras Adaları Ulusal Rezerv Sistemi, adacıklar ve balıkçılık noktaları ile kuzey sahili Ancon’un rezerv alanını etkilediği aktarıldı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR