DünyaManşet

Pelosi, Trump’ın görevden alınmaması halinde azil sürecine başlayacaklarını duyurdu

0

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Yardımcısı Mike Pence‘in Donald Trump‘ın görevden alınmasıyla ilgili süreci başlatmaması durumunda azil sürecine hemen başlayacaklarını duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde Başkan Donald Trump destekçilerinin kongre binasını işgal etmesiyle birlikte yaşanan olaylarla ilgili ülkede Trump’ın görevden alınma konusu gündeme gelmişti.

Pelosi mektup yolladı

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, meclisteki Demokratlara bir mektup göndererek Trump’ın azil sürecine ilişkin izleyecekleri yolu anlattı.

Pelosi, Anayasa’nın 25. Ek Maddesi’nin işleterek Pence’in Trump’ı görevde alma sürecini başlatması için bugün mecliste bir tasarıyı gündeme getireceklerini açıkladı.

Pelosi, sözünü ettiği tasarının oy birliğiyle kabul edilip edilmeyeceğine bakacaklarını belirtti. Oy birliğinin sağlanamaması durumunda salı günü tasarıyı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu‘nda oylayıp kabul edeceklerini açıkladı.

Başkan Yardımcısı Pence’e Trump’ın görevden alınması için 24 saat süre tanınacağını vurgulayan Pelosi, süre sonunda Trump’ın azil sürecine Mecliste başlayacaklarını bildirdi.

Mektupta Trump’ın azline ilişkin oylamanın hangi tarihte yapılacağına dair bir bilgi paylaşılmasa da söz konusu oylamanın 20 Ocak’taki yemin töreninden önce yapılması bekleniyor.

Trump daha önce aklanmıştı

ABD yasalarına göre, bir başkanın görevden alınmasına ilişkin süreçte Temsilciler Meclisi, başkana suçlamaları yönelten savcılık makamı, senato da başkanın suçlu olup olmadığına karar verilen jüri görevinde oluyor.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda 18 Aralık 2019 tarihinde yapılan oylamada Trump’a yönelik görevini kötüye kullanmak, Kongre’nin işleyişini engellemek suçlamaları kabul edilmiş olsa da Trump 6 Şubat 2020’de Senato’da yapılan oylamada her iki suçlamadan da aklanmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.