Editörün SeçtikleriEkolojiHayvan HaklarıManşet

Patara’da arazi satışı: ÖÇKB de tanınmadı caretta carettalar da

0

ANTALYA – Kaş‘ta, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içinde bulunan araziler ihaleye açıldı. Patara ÖÇKB’deki 76 ada 1 parsel ve 80 ada 1 parsel 28 milyon 700 bin TL  satış bedeliyle ihale usulü satışa çıkarıldı. Kaş Çevre ve Kültür Derneği’nden Ahmet Murat Akoy, “Bu alanların başarısız Belediye yönetimi bütçe açıklarını kapatmak ya da rant için daha fazla betona almak tek kelime ile hangi zenginliğin üzerinde yaşadığını bilmeme şuursuzluğudur. Belediye’yi bu hatadan ivedilikle dönmeye davet ediyoruz” dedi.

Patara, Kaş

Kaynak: Kaş Belediyesi

Nisan’da Kaş Belediye Meclis Toplantısı’nda alınan kararla birlikte 2 bin 764 metrekarelik ve 4 bin 980 metrekarelik iki arazinin yaklaşık 29 milyon TL’ye satılmasının önü açıldı. İki arazinin niteliği de Tapu Kadastro’nun Parsel Sorgulama sitesine göre arsa olarak görülüyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sit Alanları Yönetim Sistemi‘nden aldığımız verilere göre satışa konu alan, Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alıyor.

Haritada turkuaz ile işaretlenmiş alan ÖÇKB alanını gösterirken satışa çıkarılan söz konusu alan ÖÇKB içerisinde bulunuyor. Kaynak: SAYS

‘Bu, hangi zenginliğin üzerinde yaşadığını bilmeme şuursuzluğudur’

Kaş Çevre ve Kültür Derneği’nden Ahmet Murat Akoy konuyla ilgili Yeşil Gazete‘ye yaptığı açıklamada “Gelemiş Mahallesi‘nde Patara ÖÇKB 1/25bin NİP planı iki defa yapılan itirazlar sonucu üçüncü kez düzenlenerek askıya çıktı. Planlara dernek olarak dava açacağız. Bu planlardaki en kritik yer, Patara Antik Kenti’nin Nekropol alanlarından biri olması dolayısıyla Arkeolojik Sit kapsamına alınıp korunabilecekken ve daha sonra kooperatiflerin baskısı sonucu imara açılan arazilerdir” dedi.

İmara açılan arazilerin tamamının ikinci konut/villa ile doldurulduğunu belirten Akoy, “Oysaki hem tarihi hem ekolojik zenginliği üst düzeyde olan bu alanların ve nesli tehlike altında olan Caretta Caretta‘ların korunması için Türkiye hem Barselona sözleşmesine 21 Akdeniz ülkesiyle birlikte imza atmış hem de BERN sözleşmesine taraf olmuştur. Bu tarihsel ve çevresel zenginliğinden dolayı 2020 yılı Patara yılı olarak ilan edilmiş ve UNESCO tarihi miras aday listesine alınmıştır. Bu alanların başarısız Belediye yönetimi bütçe açıklarını kapatmak ya da rant için daha fazla betona almak tek kelime ile hangi zenginliğin üzerinde yaşadığını bilmeme şuursuzluğudur. Belediye’yi bu hatadan ivedilikle dönmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bölge aynı zamanda SİT alanı.

Bölge aynı zamanda SİT alanı.

Türkiye’de Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, 19 Ekim 1989’da yayınlanan kanun hükmünde kararname ile kuruldu.

Ülkede şu anda Patara da dahil, Belek, Foça, Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek, Gökova, Göksu Deltası, Gölbaşı, Ihlara, Kaş-Kekova, Köyceğiz-Dalyan, Pamukkale, Tuz Gölü, Uzungöl, Saros Körfezi, Finike, Salda Gölü, Karaburun-Ildır, Marmara Denizi ve Adalar olmak üzere 19 özel çevre koruma bölgesi var.

‘Caretta Caretta’ların yuvalaması ve çoğalmasını da olumsuz etkiliyor’

Söz konusu bölgenin yapılaşmaya açılmasıyla ilgili olarak ayrıca Kaş Çevre ve Kültür Derneği yönetim kurulu tarafından da açıklamada bulunuldu:

“2023’e geldiğimizde 800’ün üzerinde ikinci konut inşaatıyla Antik Kent Alanının içinde tarihin üzeri betonla örtüldüğü gibi artan yapılaşmanın getirdiği insan faaliyetleri nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Caretta‘ların yuvalaması ve çoğalmasını da olumsuz etkiliyor. Kaş Belediyesi’nin Patara halkına ait arazileri satması bölgede daha fazla yapılaşmayı beraberinde getirecek. Patara gibi üç farklı koruma statüsü bulunan özel bir alanın hem Anayasa’mızın 63. maddesini hem de uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak satılıp yapılaşmaya açılmasına hayır diyoruz. Patara Kaş Belediyesi’nin bütçe açıklarını kapatma aracı değildir!”

Bölge deniz kaplumbağalarının önemli bir yuvalama alanı

Bakanlığın sitesinde söz konusu ÖÇKB bölgesi Patara ile ilgili olarak şu bilgilere yer veriliyor:

“Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi; Muğla ve Antalya illeri Fethiye ve Kaş ilçeleri ve bunlara bağlı beş belde dört köyden oluşmaktadır. Antalya İli Kaş İlçesi–Gelemiş Köyü sınırları içerisinde yer alan, Likya Uygarlığı dönemine ait Patara antik kenttir. Ayrıca bölge deniz kaplumbağalarının önemli bir yuvalama alanıdır.”

Patara Kumsalı’nda, Eşen Çayı ağzından doğuya doğru 7 km. uzunluğunda ortalama 25 m. genişliğindeki ıslak şerit çok ince boyutlu temiz kumlardan oluşuyor. Bu alan Caretta Caretta ve Chelonia mydas türü Akdeniz kaplumbağalarının 1. derece yumurtlama alanı.

Ekonomisi tarıma dayalı olan bölgede, Ova Gölü çevresinde modern yöntemlerle tarım yapılırken seracılık da yaygın ve ayrıca sebze meyve üretimi yapılıyor.

Bölgede kıyıya yakın kesimlerde kumsal alanlarda genelde tuzcul otsu bitkiler yer alıyor. Kıyı bölgesinin orta kesimlerinde Defne (Laurus nobilis), Akça Kesme (Phillyrea media), İncir (Arbatus uneoda) bitkileri bulunuyor. Kıyıdan uzaklaştıkça parlak, yapraklı, sert yağlı dokulu, tüylü, küçük ve dikenli Akdeniz iklim tipine özgü maki türü bitkiler yer alıyor.

Bu alandaki biyoçeşitliliğin korunması için Türkiye, Birleşmiş Milletler Çevre Programı kapsamında Akdeniz Özel Koruma Alanları ve Biolojik Çeşitliliğe ilişkin Barselona Sözleşmesi’ne imza atan 21 Akdeniz ülkesi arasında bulunuyor.

Patara - Kaynak: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

Patara – Kaynak: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

Ayrıca Türkiye Deniz Kaplumbağalarının korunması için Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması (BERN) Sözleşmesi‘ne taraf durumunda.

Ne olmuştu?

3 Nisan 2023 tarihli Kaş Belediye Meclis toplantısında AKP ve MHP meclis üyelerinin oyları ile Patara‘daki dört ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin satışı kararlaştırılmıştı. 22 Kasım 2023 tarihinde bu dört parselden ikisi 76 Ada 1 Parsel (2.764,71 m2) ve 80 Ada 1 Parsel (4.980,23 m2) toplam 28 milyon 700 bin TL satış bedeliyle pazarlık usulü ihaleye çıkarılacak.

Özel Çevre Koruma Bölgeleri ne kadar korunuyor?

You may also like

Comments

Comments are closed.