Türkiye

Parti ve STK’lardan tezkereye tepki devam ediyor

0

Dün meclisten oy çoğunluğuyla geçen tezkereye partiler ve sivil toplum nezdinde tepkiler devam ediyor.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu yaptığı yazılı açıklamada, bölgede bugün yaşananların 2003’teki işgsalin sonucu olduğunu savunurken, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi de tezkereyle birlikte tampon bölge, uçuşa kapalı bölge, güvenlik şeridi, güvenlik cep’i politikalarının svaaşı kışkırtmak anlamına geleceğini ifade etti.

Savasahayir2002-2003-1aralik2002-caglayanmitingi-alioz (2)

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, (Küresel BAK) konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada çözüm sürecinin geldiğini noktaya da değindi;

“Tezkere, bir buçuk yıldır devam eden çözüm süreci için de olumsuz bir adımdır. Çözüm süreci, Kürt halkının en doğal haklarının tanınması sürecidir. Kürt siyasetinin temsilcilerinin terörist olmakla suçlanması, IŞİD’le bir tutulması kabul edilemez.
IŞİD’in şiddet dolu yöntemleri, çağdışı hukuku dışarıdan askeri müdahalelerle, bombalarla engellenemez. IŞİD, ancak Ortadoğu halklarının, demokratik çoğulculuğu esas alan yaygın mücadelesiyle durdurulabilir.”

Bölgeye yönelik insani yardımların artırması gerektiğini belirten Küresel BAK, “iki halk arasına sınırlar dikmenin değil köprüler kurmak gerektiğini” ifade ediyor.

Yeşiller ve Sol Gelecek’ten çağrı

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ise, yaptığı yazılı açıklamada; “Davutoğlu Hükümeti bir yandan diktatör Esad’ı tasfiye edip Suriye’ye Türkiye’nin çıkar hesapları doğrultusunda nizam vermek, diğer yandan da Rojava’da etnik, dini ve kültürel farkı olan halkların barış, demokrasi ve eşitlik içinde yaşadığı kantonal sistemi çökertip PYD önderliğindeki Kürtleri etkisiz hale getirmek istiyor” dedi.

Tezkerenin IŞİD, PYD ve PKK’yi aynı nitelikte örgütler olarak gösterdiğini hatırlatan YSGP, bu açıdan Kürtlerin özellikle IŞİD’e karşı verdiği mücadeleyi, halkların dostu niteliklerini, bölgede oynadıkları demokratik ve seküler rolü gözlerden gizlemeye çalıştığını ifade etti.
“Bu tezkere:
• Halkların kendi geleceklerine sahip çıktığı, sorunların barışçı yollardan çözüldüğü, demokrasi ve eşitliğin hüküm sürdüğü bir geleceğe hizmet etmeyecektir;
• Bölgenin dost ve kardeş halkları arasında kan dökülmesine bir çağrıdır;
• Ülke topraklarını yabancı güçlerin karanlık emellerine çiğnetmektir;
• İktidara ülkenin geleceğiyle istediği gibi oynama yetkisi vermektir.”

(Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.