DünyaManşet

Floyd İçin Adalet: ABD’de göstericiler yasağa rağmen sokaklarda

0
AP/J. Cortez

ABD‘nin Minneapolis kentinde geçen pazartesi George Floyd‘u gözaltına alırken öldüren polis memuru Derek Chauvin bugün hakim karşısına çıkıyor.

Siyahlara uygulanan polis şiddetine karşı ülkenin farklı kentlerinde başlayan protestolar ise devam ediyor. Atlanta, Philadelphia, Denver, Cincinnat, Portland, Chicago, Seattle, Salt Lake City, Cleveland ve Dallas’da da yüzlerce kişi gösteri düzenledi. New York‘ta da hafta sonu yapılan protestolarda 30 polis yaralandı, 300 gösterici gözaltına alındı.

Los Angeles, San Fransisco, Denver, Miami, Orange County, Atalanta, Chicago, Louisville, Detroit ve Minneapolis gibi birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi ancak pek çok bölgede yasağa uyulmadı. Bazı kentlerde polis ve göstericiler çatışırken, araçlar ve binalar kundaklandı, polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Olaylarda 4 binden fazla gösterici gözaltına alındı, 15 eyalet ve Washington‘da ise Ulusal Muhafız birlikleri görevlendirildi.

Polis telsizleri hack’lendi

Gösterilere uluslararası hacker grubu Anonymous da destek verdi. Grup ABD’deki protestolara desteğini açıklamasının ardından Minneapolis polis teşkilatının telsiz ve internet sitelerini hackledi.

Anonymous, 28 Mayıs’ta gösterilerle ilgili bir video yayınlamış, görüntülerde grubun maskotu olan Guy Fawkes maskesiyle görünen kişi, konuşmasında şu sözlere yer vermişti:

Siz, kontroldeki insanlar için düzeni sağlamaya çalışıyorsunuz, kontrol edilen insanların güvenliği için değil. Öyle ki, siz elitlerin küresel baskı sistemini yürütmek için kullandığı mekanizmanın kendisisiniz. Dünya sonunda bunu fark etmeye başladı ve her seferinde hiçbir sonucu olmadan kan döküldüğünü gördüklerinde daha da sinirleniyorlar.

(…) Yozlaşmış kurumlarınızın adaleti sağlayacağına inanmıyoruz. O yüzden işlediğiniz birçok suçu ifşa edeceğiz. Biz bir orduyuz. Bizi bekleyin.

Trump: Daha güvende hissedemezdim

Washington’da ise Beyaz Saray yakınlarında göstericiler ateş yaktı.

Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, neredeyse tüm ülkeyi saran olaylarla ilgili olarak Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Daha güvende hissedemezdim” diye yazdı. Eylemcilerin, Beyaz Saray’ın önündeki engeli aşmaya çalışmadığını kaydeden Trump, “Eğer buna yeltenselerdi, gördüğüm en saldırgan köpekler ve en uğursuz silahlarla karşılanacaklardı” dedi.

Trump pazar günü gösterilerle ilgili yaptığı açıklamasında ise protestocuları “suçlu” olarak nitelendirdi ve faşizm karşıtı oluşum Antifa‘yı terör örgütü ilan edeceklerini açıkladı. Trump, Demokratlar tarafından yönetilen eyaletlerdeki belediye başkanlarına ve valilere, Antifa’ya karşı Ulusal Muhafızlar’dan yardım isteme çağrısı yaptı.

Gazeteciler hedefte

Öte yandan polisin, eylemleri takip eden gazetecileri hedef aldığı görüntüler ortaya çıktı. Louisville’de bir yerel televizyon ekibinin canlı yayında doğrudan hedef alındığı ve sosyal medya üzerinden yayılan görüntüler tepki topladı.

Minneapolis’teki eylemlerde de Reuters TV’nin ekibinin plastik mermiyle yaralandığı bildirildi. Kameraman Julio-Cesar Chavez, çekim yaptığı esnada bir polis memurunun silahını doğrudan kendisine doğrultarak ateş ettiğini söyledi. Chavez, ekip arkadaşı Rodney Seward’ın da yüzünden vurulduğunu ve taktığı gaz maskesinin kendisini koruduğunu belirtti.

Almanya ve İngiltere’de dayanışma eylemleri

Uluslararası Af Örgütü, ABD’de polisin protestoculara müdahalesinin orantısız olduğunu söyledi. Örgütün ABD Araştırma Direktörü Rachel Ward, güvenlik güçlerinin uyguladığı aşırı ve gereksiz şiddetin derhal son bulması gerektiğini vurguladı ve yetkililere barışçıl eylem hakkını koruma çağrısında bulundu.

Örgüt Trump’ı da eylemlerin ana nedenlerine eğilmenin yanı sıra ABD’deki ırka dayalı ayrımcılığı da mercek altına alacak bir komisyon kurmaya çağırdı.

Cinayet, dünyanın farklı ülkelerinde yapılan dayanışma eylemleriyle protesto edildi. Cumartesi akşamı Almanya‘nın başkenti Berlin‘deki ABD Büyükelçiliğinin önünde toplanan yüzlerce eylemci “George Floyd için adalet” sloganları atarak ülkedeki ırkçılık ve polis şiddetini protesto etti.

İngiltere‘nin başkenti Londra‘da ise geçen pazar binlerce kişi ABD’li eylemcilere destek için toplandı. Hükümetin salgın nedeniyle getirdiği toplanma yasağına rağmen Trafalgar Meydanı‘nda toplanan göstericiler “Adalet yok, huzur yok!” sloganları attı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.