Hayvan HaklarıManşet

Paris Belediyesi ‘farelerle birlikte yaşamı’ araştırıyor

0

Paris Belediyesi, kentte sayıları giderek artan farelerle “birlikte yaşamı” incelemek için komite kurmaya karar verdi.

Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun kuracağını açıkladığı komiteye ilk destek, Paris Hayvanları Koruma Derneği’nden (Paris Animaux Zoopolis) geldi.

Seine nehrinin yükselmesi sonucunda farelerin lağım borularından kaçmak zorunda kalması bu artışa gerekçe gösteriliyor.

AFP‘nin aktardığına göre, başkentte giderek artan fare sayısı nedeniyle yoğun eleştirilerle karşılaşan Hidalgo’nun sağlık konusundaki yardımcısı Anne Souyris, kurulacak çalışma grubunun farklı kesimlerle görüşmelerde bulunarak, farelerle birlikte yaşamak için seçenekleri masaya yatıracağını bildirdi.

Souyris, “Belediye Başkanı Hidalgo ile farelerle birlikte yaşama sorunu hakkında bir çalışma grubu oluşturmaya karar verdik. Bu konuda hem etkili olmak hem de başkentliler dayanılmaz olmayacak bir çözüm ürütmek istiyoruz” dedi.

Farelerin yararı

Hayvan koruma derneklerine göre, bu hayvanları öldürmek için antikoagülan (fare zehri) kullanmaktansa, onların üremesini düzenlemek daha iyi bir seçenek.

Bilim insanlarına göre ise şehirde farelerin varlığı aslında Parisliler için yararlı. Her fare senede 9 kilo atık tüketiyor ve de fareler lağım boruları ve giderlerde hareket halindeyken boruların ve giderlerin tıkanmalarını engelliyor.

Yılda 1,5 milyon euro için harcanıyor

Paris Belediyesi, farelere karşı savaşmak için yıllık 1,5 milyon euro harcıyor. 2021’de başlatılan “Armaguedon” adlı projeyle,  fareler hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplamak, onları daha yakından tanımak ve nihayetinde nüfuslarının büyümesini durdurmak amaçlanıyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.