ManşetTürkiye

Papaz Brunson kriziyle gerilen Ankara-Washington ilişkilerinde uzlaşma arayışı

0

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo, Ankara-Washington ilişkilerinin en zorlu dönemlerinden birinin yaşandığı günlerde bir araya geldi.

Singapur’daki görüşmenin ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Birçok konuyu konuştular. Ülkelerimiz arasındaki sorunları çözmeye çalışmayı sürdürme konusunda mutabık kaldılar” dedi. Nauert, görüşmeyi “yapıcı” olarak tanımladı.

Çavuşoğlu: Tehdit diliyle sonuç alınamayacağını yineledik

Çavuşoğlu da Pompeo ile mevcut sorunları nasıl çözeceklerini ele aldıkları görüşmenin “son derece yapıcı” geçtiğini ve çözüm için “birlikte adım atmaya ve çalışmaya devam edeceklerini” söyledi. Çavuşoğlu, “Tehdit diliyle, yaptırımlarla hiçbir sonuca varılamayacağını başından beri söyledik. Bugün yine bunu tekrarladık. Bunun da çok iyi şekilde anlaşıldığını düşünüyoruz” dedi.

“Bugünkü görüşme yapıcı bir ortamda sorunları çözme odaklı bir görüşme oldu” diyen Çavuşoğlu, “Tabii ki bir görüşmede bu krizlerin ya da sorunların hepsinin birden çözülmesi beklenemez. Ama sorunların çözülmesi için bundan sonraki süreçte de yakın işbirliği, diyalog içinde yakın çalışma konusunda mutabık kaldık” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için Menbiç’teki yol haritası, PKK’ya yönelik çalışma grubu ve İdlib gibi konularda da hangi adımların atılabileceğini görüşmede değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.

Pompeo: Yaptırımlar ciddiyetimizi gösteriyor

Pompeo ise Malezya’dan Singapur’a geçerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin İzmir’de ev hapsinde olan ABD’li papaz Andrew Brunson’ın durumu nedeniyle Türkiye Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında aldığı yaptırım kararlarına değindi. Pompeo, “Türkleri zamana oynama döneminin bittiği ve Pastör Brunson’ın geri dönme vaktinin geldiği konusunda uyardık. Umarım bunun çok ciddi olduğumuzun göstergesi olduğunu anlayacaklar” dedi.

“Türk hükümeti tarafından tutulan diğer tüm Amerikalılar gibi Brunson’ın da eve dönmesi lazım” ifadesini kullanan Pompeo, “Bu apaçık ortada. Bu vatandaşlarımızı uzun süredir tutuyorlar. Bunlar masum insanlar” diye ekledi.

Çavuşoğlu ve Pompeo, Singapur’da yapılan 51’inci Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında görüştü. TSİ 07.30’da başlayan ikili görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Yaptırım gerginliği

ABD Hazine Bakanlığı önceki gün aldığı kararla, Türkiye’de casusluk suçlamasıyla yargılanan Brunson’ın serbest bırakılmaması nedeniyle uygulanan yaptırımlar çerçevesinde Gül ve Soylu’nun ABD’deki mal varlıklarını bloke ederken, ABD’li kişi ve kurumların iki bakanla iş yapmasını da yasaklamıştı. ABD’nin yaptırım kararı Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından “şiddetle protesto edilirken” karşılığının “gecikmeksizin aynıyla” verileceği açıklanmıştı.

Yirmi yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşayan ve 9 Aralık 2016’da tutuklanan ABD’li Protestan din adamı Brunson, Gülen yapılanmasının üst düzey yöneticileriyle bağlantı kurmakla ve PKK’ya destek vermekle suçlanıyor. Brunson hakkında “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” gerekçesiyle 15 yıla kadar, “casusluk yaptığı” suçlamasından ise 20 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Papaz Brunson’ın yargılandığı dava Türkiye ve ABD arasında uzun süredir gerginliğe neden olan konulardan biri. İzmir’deki mahkemenin 25 Temmuz’da Brunson’ın tutukluluk hâlini ev hapsine çevirmesi üzerine 50 yaşındaki papaz cezaevinden çıkmıştı. Brunson’ın avukatının müvekkilinin ev hapsinin kaldırılması için yaptığı itiraz ise reddedilmişti.

 

(DW Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.