ManşetDünya

Antalya’daki zirveden sonuç çıkmadı: Rusya ve Ukrayna ateşkeste anlaşamadı

0

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dymitro Kuleba Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nun katılımıyla gerçekleşen üçlü zirvede buluştu. Bir buçuk saat süren zirve sonrası Lavrov ve Kuleba, ayrı odalarda basın açıklamaları yaptı.

“Ateşkes konusunda ilerleme kaydedemedik” diyen Kuleba, “Rusya’da bu konuda başka karar alıcıların olduğunu görüyoruz. Ben buraya bir Dışişleri Bakanı olarak, karar alabilme yetkisiyle, çözüm bulma amacıyla geldim ama anlaşılan Lavrov sadece dinlemek için gelmiş” açıklamasını yaptı.

Müzakerede öncelikli amacının Mauripol‘de insani koridor kurulması ve en azından 24 saat atekşes ilan eidlmesi olduğunu, insani koridorlarla hem sivillerin tahliyesini hem de şehre insani yardım götürmeyi amaçladıklarını belirten Kuleba, “Ne yazık ki Lavrov bu konuda karar alacak bir pozisyonda değil fakat yetkililierle konuşacağını söyledi” dedi.

“Çabalarımızı sürdürmek konusunda mutabık kaldık” diyen Kuleba, “Eğer çözüm çıkacak bir görüşme olacaksa ben bu formatta yeniden görüşmeye hazırım, Ukrayna’daki savaşın bitirilmesi için, sivillerin acısına son vermek için devam edeceğim” şeklinde konuştu.

Kuleba açıklamasında şunları da söyledi:

“Ukrayna, Rusya’nın ilk planlarını başarısızlığa uğrattı. Bu savaşa son vermek için dengeli diplomatik çözümler aramaya hazırız, ancak teslim olmayacağız. Biz şu an savaşı durduramayız çünkü Ukrayna bu saldırıyı başlatmadı. Biz şu an savunuyoruz. Lavrov’un talepleri teslimiyet listesi gibi.”

Putin, Zelenski ile görüşmeyi reddetmeyecek

“Bu görüşmeye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in telefon konuşması sonrasında karar verildi” diyerek söze başlayan Lavrov, “Ukrayna krizinin temelinde yatan sorunların çözümüne yönelik her türlü girişimi destekleriz. Bugünkü görüşme sonrasında şu anlaşıldı ki müzakerenin yerini alacak hiçbir şey yoktur” dedi.

Rusya’nın günlük olarak insani koridor açılmasına yönelik önerisini tekrarladıklarını ifade eden Lavrov, Ukrayna’nın sivilleri kalkan olarak kullandığını söyledi.

Belarus‘ta yapılan müzakerelerde Rus tarafının taleplerini ayrıntılı bir şekilde sunduğunu ifade eden Lavrov, konuşmasında şunları söyledi:

Pentagon‘un Ukrayna topraklarında onlarca askeri biyolojik laboratuvar oluşturduğu iddiaları bizi endişelendiriyor. Ukrayna’nın bağımsız bir ülke olmasını istiyoruz. Yeni bir Nazi hükümetinin yönetimde bir tehdit oluşturmasını istemiyoruz. Batının yaptırımlarını aşacağız, Batılılara asla bağımlı olmayacağız. Öyle tedbirler alacağız ki benzer duruma bir daha düşmeyeceğiz.”

Putin temaslardan asla kaçınmaz ama bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz” diyen Lavrov, Kuleba’ya Putin’in, Zelenski ile görüşmeyi reddetmeyeceğini söylediğini belirtti.

Lavrov, “Nükleer savaş olacak mı” sorusu üzerine “Nükleer bir savaş olmasını istemiyorum, olacağına da inanmıyorum” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu ise toplantıya dair yaptığı sosyal medya paylaşımında, “Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi. Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.