DünyaManşet

Papa Francis’den nükleer silahsızlanma çağrısı

0

Katolik Kilisesi ruhani lideri Papa Francis, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerika Birleşik Devletleri‘nce (ABD) atom bombasıyla vurulan Nagazaki ve Hiroşima kentlerini ziyaret etti. Francis, dünya liderlerinden sahte bir güvenlik hissi sunduğunu söylediği nükleer silah stokunu durdurmalarını talep etti.

Francis konuşmasında “Nükleer silahları olmayan bir dünyanın mümkün ve gerekli olduğuna inandığım için, siyasi liderlerden bu silahların bizi şu anki tehditlerden koruyamayacaklarını ulusal ve uluslararası güvenliğe karşı koruyamayacaklarını unutmamalarını istiyorum” ifadelerini kullandı.

Japonya’ya 38 yıldır gerçekleşen ilk ziyaret

Papa Francis, 1981‘den bu yana, 2. John Paul ‘un ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki soğuk savaş gerginliğinde nükleer silahların kaldırılması çağrısında bulunmak için Nagasaki ve Hiroşima’ya gittiği 1981’den beri Japonya‘yı ziyaret eden ilk papa oldu.

Francis: Gerçek barış yalnızca silah olmadan sağlanabilir

38 yılın ardından Japonya’ya gelen Francis, “Bu yeri ziyaret etmeyi kendime bir borç bildim. Savaş amacıyla nükleer enerji kullanımı, bir etik suçu ve ihlalidir. Savaş için modern bir silah geliştirilirken barıştan nasıl söz edilebilir? Gerçek barış, yalnızca silah olmadan sağlanabilir” dedi.

Francis, Nagazaki’de 9 ağustos 1945 yılında ABD tarafından atılan atom bombası sonucunda 74 bin insanın anında öldüğü yerdeki anıta çelenk bıraktı ve önünde dua etti. Hiroşima’ya atılan bomba sonucunda sene sonuna kadar 140 bin kişi hayatını kaybetmişti. Francis “Böyle mekânlar insanların birbirleri üzerinde yaratabileceği acı ve dehşeti derinden kavramamızı sağlıyor” diye konuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.