DünyaManşet

Papa Franciscus Katolik Kilisesi adına Latin Amerika halkından özür diledi

0

Güney Amerika ziyaretinin Bolivya turunda konuşan Papa Franciscus, sömürge döneminde Latin Amerika’da işlenen suçlar için Katolik Kilisesi adına halktan özür diledi. Tanrı adına Amerika’nın yerli halkına karşı birçok suçun işlendiğini dile getiren Papa; eşitsizliği, materyalizmi ve fakirlerin suiistimalini besleyen günümüzün “yeni sömürgecilik” dalgasını dağıtmak için de bir çağrıda bulundu.

30

İlk Latin Amerika kökenli Papa olan Franciscus, özrüyle Katolik Kilisesi’ni fakirlerin ve sömürülmüş anavatanının sığınağı ve savunucusu olarak konumlandırmaya çalışıyor. Ekvator ve sonrasında Bolivya’yı ziyaret eden Papa, Latin Amerika’nın birliği için geniş çağrılarda bulunarak, kıtanın birleşik bir dünya gücü olmaya dair tarihi isteğine de değindi.

Küreesel Ekonomik Düzene Eleştiri

Papa Franciscus, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ile birlikte

Papa Franciscus, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ile birlikte

Papa, konuşmaları sırasında sıkça dile getirdiği küresel ekonomik düzene dair eleştirilerini ve çevresel felaketlere karşı uyarılarını Bolivya’da da yeniledi.

Papa’nın özrü, Latin Amerika’da büyük yankı uyandırırken, Franciscus dinleyicilere Papa II. Ioannes Paulus’un daha önce özür dilediğini  belirtti. 2000 yılında, II. Ioannes Paulus, Vatikan’da Yahudilerden af dilerken, dünyanın değişik kıtalarında bulunan diğer etnik gruplara üstü kapalı bir özürde bulunmuştu. Franciscus ‘un özrü ise Amerikan yerli halkına direkt olarak Bolivya’da gerçekleşti.

 

Haber: Ayşe Zeynep Pamuk

(Yeşil Gazete, New York Times)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.