Türkiyeli bilim insanlarının yaptığı kapsamlı araştırmada, marketlerde satılan 13 farklı markaya ait ambalajlı sütün içerisinde mikroplastik bulunduğu tespit edildi.
Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Burhan Başaran, Prof. Dr. Ülgen Aytan, Prof. Dr. Hakkı Türker Akçay ve Zehra Özçiftçi, ambalajlı sütlerdeki mikroplastik varlığını araştırdı ve araştırma kapsamında zincir marketlerden temin edilen 13 süt firmasına ait ambalajlı UHT ve bir tanesi de laktozsuz olmak üzere toplamda 42 ayrı süt incelendi.
AA’ya konuşan Prof. Dr. Ülgen Aytan, “İncelediğimiz tüm sütlerde değişen oranlarda ve markadan markaya farklılık gösterecek şekilde, mikroplastiklere rastladık. Bulduğumuz mikroplastiklerin yüzde 94’ü fiberlerdi, geri kalan kısmını parçalar oluşturdu. Fiberler hemen akla sentetik tekstili getiriyor” dedi.
Üretim sürecinde özellikle gıda bulaşını azaltmak adına kullanılan koruyucu giysiler, maskeler ve eldivenlerin önemli bir kaynak teşkil ediyor olabileceği ifade edilirken, parçaların büyük boyutlu plastik objelerin zamana bağlı olarak aşınmasıyla ortaya çıkan ya da ambalajdan gelen parçalar olabileceği ortaya kondu.
Meksika, İsviçre, Hindistan ve Ekvador‘da da sütlerdeki mikroplastik varlığına dair yapılan çalışmalar olduğunu aktaran Aytan, elde ettikleri sonuçların Meksika’da aynı konuda yapılan bir araştırmada hesaplanan miktarlara yakın olduğunu fakat İsviçre, Hindistan ve Ekvador’da incelenen sütlerde bulunan mikroplastik miktarlarına göre çok düşük olduğunu ifade etti.
Bir litrede ortalama 6 mikroplastik
Mikroplastiklerin tespitinde görsel sayım yöntemi kullanıldığını, sütlerin birtakım ön işlemlerden geçirilerek filtre edildikten sonra mikroskop altında varlıklarının araştırılarak her bir süt için mikroplastiklerin tiplerinin tespit edildiğini, boyutlarının ölçüldüğünü ve renklerinin kaydedildiğini anlatan Aytan, “İncelenen sütlerin litresinde ortalama 6 adet mikroplastiğe rastladık ve bu mikroplastiklerin çeşitli yaş gruplarındaki kadın ve erkek bireylerde günlük maruziyet miktarları hesaplandı. Bu, olası riskleri belirlemek adına çok önemli bir gösterge” diye konuştu.
‣ Serumlarda da mikroplastik tespit edildi
‣ Araştırma: Mikroplastik yiyen planktonlar, nanoplastik olarak sucul ortama geri veriyor
‣ Kullandığımız tüm şekerlerde mikroplastik çıktı
Rastlanan mikroplastikler arasında en baskın olanların tek kullanımlık plastiklerde yaygın olarak kullanılan polietilen, polipropilen, pet gibi polimerler olduğunu ayrıca poliüretan ve naylona da rastladıklarını kaydeden Aytan, bunların kiminin paketlemeden kiminin üretim sürecinden kaynaklı olduğunu bildirdi.
Doç. Dr. Burhan Başaran’a göre, bireylerin süt tüketimiyle birlikte alınan mikroplastik miktarı, özellikle genç yaş gruplarında daha yüksek. Araştırma sonuçları, süt tüketiminin mikroplastik maruziyeti üzerinde önemli bir etken olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, Başaran ve ekibi, mikroplastiklerin gıda güvenliği üzerindeki potansiyel etkilerini daha ayrıntılı incelemek üzere çalışmalarına devam ediyor.