DoğaManşet

Özhaseki’den plastik sorusuna ‘2023’te de atık ithalatına müsade ediliyor’ yanıtı

0

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer‘in 2022’de ithal edilen plastik atıklarla ilgili soru önergesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki‘den yanıt geldi.

Özhaseki, “Bakanlığımız tarafından yürütülen Sıfır Atık projesinin yaygınlaşması ile kaynağında ayrıştırılmış atıkların ve iç piyasa toplama oranlarının artmasıyla atık ithalatında dışa bağımlılığın azaltılması hedeflenmektedir” dedi. Mehmet Özhaseki’nin yanıtına tepki gösteren Semra Dinçer, şunları söyledi:

“Bakanlığa göre ülkemiz atık ithalatında dışa bağımlıymış. Bu katma değeri olan bir ürün değil ki dışa bağımlı olasınız. Bakan ‘Dünyanın çöpü ülkemize akıyor, biz de bunu rant uğruna kullanıyoruz’ diyemiyor da ‘Zamanla bunu azaltmayı planlıyoruz’ diyor.”

Avrupa İstatistik Ofisi‘nin (Eurostat) 14 Kasım’da yayımladığı sonuçlara göre, Türkiye 2022’de Avrupa Birliği‘nden (AB) en fazla geri dönüştürülebilir plastik atık ithal eden ülke olmuştu.

‣Eurostat: Türkiye, AB’den en çok plastik atık ithal eden ülke oldu 

Özhaseki’den plastik atık ithalatı yanıtı

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer de 12 Haziran 2023’te Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle 2022’de ithal edilen plastik atıklara ilişkin soru önergesi vermişti. Özhaseki ise 12 Ekim 2023’te şu yanıtı vermişti:

“2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalat rakamı, alınan tedbirler sayesinde 2021 yılında 685 bin tona, 2022 yılında ise 687 bin tona gerilemiştir. Gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler sayesinde 2023 yılında da temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithalatına müsaade edilmektedir.

Ülkemizde atık ithalat işlemleri Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliğine göre yürütülmektedir. Karışık türde plastiklerin ithalatı yasaktır. Mezkûr mevzuat kapsamında atık plastik haricinde geri dönüşüm yapılmak üzere metal hurda, kağıt, atık cam, tekstil atıkları vb. gibi atık çeşitleri de ithal edilip ekonomik değere haiz ürünler elde edilmektedir. Bakanlığımız tarafından yürütülen Sıfır Atık projesinin yaygınlaşması ile kaynağında ayrıştırılmış atıkların ve iç piyasa toplama oranlarının artmasıyla atık ithalatında dışa bağımlılığın azaltılması hedeflenmektedir.”

‘Ülke Avrupa’nın en büyük plastik çöplüğü haline geldi’

ANKA‘nın aktardığına göre; Dinçer, Bakan Özhaseki’nin yanıtına tepki göstererek şu açıklamada bulundu:

“Türkiye çöp ithalatında dünyada ilk üç sırada yer almaktadır. Avrupa ülkelerinin çöpü ise ülkemize akmaktadır. Bu da ne yazık ki ülkemizi Avrupa’nın en büyük plastik çöplüğü haline getirmiştir.

Bakanlık verilerine göre ülkemize ithal edilen çöp miktarı 2021 yılında 685 bin ton, 2022 yılında ise 687 bin ton olarak gerçeklemiştir. Eurostat verilerine göre ise Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) dışına gönderilen tüm plastik atığın yüzde 29’una tekabül eden 319 bin tonunu ithal ettiği ortaya çıkmıştır.

Ülkemizde kangren haline gelmiş böylesine bir sorunu çözmeye dair eylem planları geliştireceklerine, AKP iktidarı ısrarla atık ithalatına devam etmektedir. Bu konuda gerekli altyapıya sahip gelişmiş ülkeler tek kullanımlık plastik üretimini kısıtlarken ve plastik atık ithalatını yasaklamışken, dünyanın çöpü ülkemize akmaya devam etmektedir.

Bakanlığa göre ülkemiz atık ithalatında dışa bağımlıymış. Bu katma değeri olan bir ürün değil ki dışa bağımlı olasınız. Ülkemizde fazlasıyla atık halihazırda çıkıyor. Sorun, bunların kaynağında ayrıştırılıp atıkların iç piyasada düzgün yöntemlerle toplanıp geri dönüştürülememesindedir. Bakan ‘Dünyanın çöpü ülkemize akıyor, biz de bunu rant uğruna kullanıyoruz’ diyemiyor da ‘Zamanla bunu azaltmayı planlıyoruz’ diyor.

Türkiye’nin atık ithalatı gün geçmeden derhal yasaklanmalı, Türkiye sıfır atık politikalarını kararlı bir şekilde uygulamaya başlamalıdır. Biz vatandaşımızı da bilinçlendirerek, belediyelerimizi yetkilendirerek, tüm kurumlarımızla topyekûn kendi çöplerimizi kaynağında ayrıştırmanın yollarını aramalı ve bu çöpleri dönüştürerek doğamızı, toprağımızı ve çevremizi koruma yönünde adımlar atmalıyız.”

[2022’nin ardından] İnsan organlarında plastik, çöplerin deniz aşırı yolculuğu, sanayi kirliliği ve daha fazlası
‣ 40 örgütten dayanışma: Plastik atık ticareti konusunda araştırma yapan gazeteciler saldırı altında
Adana’da ithal atıkları araştıran iki gazeteci firmalar tarafından darp edildi 

‘Ya gerçekten Bakanlık elinde bu veriler yok ya da bu dönüşüm faaliyetlerinden zarar ediliyor’

İthal edilen atıkların geri dönüşüm oranlarına, bu dönüşümden ne kadar kazanç elde edildiğine dair somut soruların yanıtsız bırakıldığını belirten Semra Dinçer, bu soruların yanıtsız kalmasının, verilerin ve denetimlerin şeffaf olmadığı anlamına geldiğini, ancak başka şüpheleri de akla düşürdüğünü belirtti. Dinçer, “Ya gerçekten Bakanlık elinde bu veriler yok, ki bu ihtimal denetimlerin durumunu ortaya çıkarır, ya da bu dönüşüm faaliyetlerinden kâr değil, zarar ediliyor ve bu yüzden rakamlar açıklanmak istenmiyor” dedi ve ekledi:

“Plastik atık ithalatı, Bakan’ın yaptığı gibi mevzuat anlatılarak geçiştirilecek bir konu değil. Soru önergemizi, Bakan’dan hukuki danışmanlık isteğiyle vermedik. Bakan, mütalaa makamı değil, icra makamıdır. Birçok yanıyla eleştireceğimiz bu mevzuat dahi aktif olarak uygulanmıyor. Geçmişte Adana’da olduğu gibi ithal atıkların doğaya bırakıldığına, hatta vahşi yöntemlerle yok edilmeye çalışıldığına şahit olduk. Bu konunun kötüye kullanıldığını biliyoruz. Hatta Bakanlığın uzun uzun anlattığı mevzuatın buna bir çare olmadığını da geçmişte tecrübe ettik. Çin ve İngiltere gibi birçok ülke atık ithalatını yasaklamışken, tek kullanımlık plastik üretimi ve kullanımı kısıtlamışken, artık yapmamız gereken kendi atıklarımızı ayrıştırıp, geri dönüştürmek ve ekonomiye kazandırmak olmalıdır.”

Araştırma: OECD üyesi olmayan ülkelere plastik atık ihracatı söylenenlerin çok ötesinde  
En çok plastik kirlilik yaratan ilk 10 şirket belli oldu
‣ Plastik atıkların yol açtığı ilk hastalık tanımlandı

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.