Kültür-Sanat

Özgürlük?

0

Hayy Kitap tarafından hazırlanan, gençlere yönelik insan hakları evrensel beyannamesi maddeleri ile ilgili hikaye kitabı Özgürlük?, Uluslararası Af Örgütü işbirliği ile yayına hazırlanıp satışa çıktı. Özgürlük?, özgürlükten esin alan on beş yazardan insan haklarını selamlayan öyküler ve şiirler içeriyor. Bu derleme ile on beş farklı üslup bir kitaba sığıyor, dört kıtadan insan haklarını selamlıyor.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ilan ettiği hak ve özgürlükler hepimiz için. Filistin’de duvarın öte tarafına barış uçurtmaları gönderen bir çocuk, İngiltere’de gözaltına alınan bir Ganalı, ölümün eksilttiği bir anne, İrlanda’da yaşayan bir Afrikalı, apar topar ülkesinden kaçmak zorunda kalan Zimbabweli bir aile için… Hepimizin adil ve onurlu; istismardan, korkudan ve yokluktan uzak bir yaşam sürebilmesi için.

Dünyada severek okunan 15 yazar, ilhamını bu hak ve özgürlüklerden alıyor, öykü ve şiirleriyle, insan haklarının nasıl kolayca ihlal edilebildiğini gösteriyor; ve ihlaller denkleminde her iki tarafın da insan olduğunu… Türkiye’deki gençlerin de yakından tanıdığı David Almond, Michael Morpugo, Eoin Colfer gibi yazarlar, hayatın içinden, kahramanı genç, umut taşıyan öyküleri ve şiirleriyle “insan hakları”, “insan olmak” ve “özgürlük” üzerine düşündürüyor. Kitabın Türkiye baskısında ayrıca, şair ve yazar Bejan Matur’un “Dağ” adlı bir şiiri bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün işbirliğiyle hazırlanan bu derleme, kişiyi sadece dünyaya yakınlaştıran bir kitap değil, aynı zamanda bir edebiyat ve şiir hazinesi.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.