Özbekistan güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini büyütme kararı aldı

Özbekistan'ın mevcut kurulu gücü 12,9 GW seviyesinde. Bunun 11 GW'lık bölümünü termik santraller, 1,85'ini ise hidroelektrik santraller oluşturuyor.

Özbekistan Enerji Bakanlığı bu ay yaptığı iki ayrı açıklama ile ülkenin 2030 yılı yenilenebilir enerji hedeflerinin yükseltilmesinin planlandığını açıkladı. Ayrıca  rüzgâr ve güneş enerjisinde yeni ihalelerin yapılacağını duyurdu.

Bakanlığın 6 Ağustos 2021 tarihli açıklamasına göre ülkenin 2030 yılı için belirlediği güneş enerjisi kurulu gücü hedefi 5 GW’dan 7 GW’a yükseltilecek. Rüzgâr enerjisi hedefi de 3 GW’dan 5 GW’a çıkacak.

En büyük kaynak termik santraller

Açıklamadaki bilgilere göre ülkenin mevcut kurulu gücü halihazırda 12,9 GW düzeyinde. Bu gücün 11 GW’lık bölümünü termik, 1,85 GW’lık bölümünü ise hidroelektrik santralleri oluşturuyor. Ülkenin elektrik üretimindeki en büyük pay da yüzde 90 ile açık ara termik santraller.

İhale duyurularını yapıldığı açıklamaya göre güneş enerjisi yatırımları için ülkenin Buhara, Harezm ve Namangan bölgelerinde 500 MW, Kaşkaderya ve Fergana bölgelerinde de 400 MW’lık kapasite hakkı için ihale düzenlenecek.

Yeşil Ekonomi’nin haberine göre Otonom Karakalpakistan Cumhuriyeti’nde de rüzgâr enerjisi yatırımları için 200 MW’lık kapasite hakkı sağlanacak.

Ülkede 1.057 MW’lık bölümünü güneş, 1.740 MW’lık bölümünü rüzgâr enerjisi olmak üzere toplamda 2.797 MW’lık proje inşa ve geliştirme halinde.

Bu yıl her ikisi de 100 MW olan iki ayrı güneş enerjisi santralinin eylül ve aralık aylarında devreye girmesi planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR