Oxford Üniversitesi – Reuters Institute for Study of Journalism (Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü) tarafından yayınlanan araştırma, Türkiye’de medyada otosansürün ulaştığı boyutları gözler önüne serdi.
Araştırmada OHAL koşullarında insan hakları ihlallerine ilişkin haberlerle ilgili yaklaşımları ve gazetelerde ihlal haberlerinde yaşanan değişim ele alındı.
Araştırmaya göre Türkiye medyasında otosansür zirvede, gazetecilerin tamamı insan hakları ihlali haberi yaparken yargılanma korkusu yaşıyor.
Ankete katılan gazetecilerin yüzde 43.6’sı insan hakları ihlallerine ilişkin haber yaparken yargılanmaktan korkuyor
Cumhuriyet gazetesi muhabiri Kemal Göktaş’ın yürüttüğü araştırma, 10 Aralık 2017 ile 13 Şubat 2018 arasında 133 gazeteciyle yapıldı.
Google soru formu üzerinden yaklaşık 300 gazeteciye gönderilen ankete 10 Aralık 2017 ve 13 Şubat 2018 tarihleri arasında 133 yanıt geldi.
Gazetecilerin yüzde 53’ü gazete, 17’si web sitesi, 16’sı televizyonda, geri kalanı ise ajans, radyo, dergi vb. kuruluşlarda çalıştıklarını belirtti.
Anketi yanıtlayan gazetecilerin yüzde 41’i muhabir, yüzde 22’si editör, yüzde 6’sı köşe yazarı, yüzde 6’sı genel yayın yönetmeni, yüzde 5’i temsilci, yüzde 5’i haber müdürü, yüzde 5’i yazıişleri editörü, yüzde 2’si stajyer, yüzde 1’i ombudsman ve yüzde 3’ü haber sunucusu oldu.
Doğan Medya Grubu’nun Demirören Grubu’na satışından önce gerçekleştirilen ankette, gazetecilerin yüzde 46’sı çalıştıkları kurumu “genellikle muhalif”, yüzde 29’u “genellikle tarafsız” ve yüzde 19’u da “hükümet yanlısı” olarak niteledi.
Gazetecilerin yüzde 94’ü Türkiye’de yaygın insan hakkı ihlalleri yaşandığını düşündüklerini belirtirken bu görüşe katılmayan gazetecilerin oranı sadece yüzde 1.5 oldu. Yüzde 4.5 oranında gazeteci bu görüşe “bazen katıldıklarını” belirtti.
Medyanın insan hakları ihlallerine yeterince yer verip vermediği sorusuna yüzde 61.7 “Kesinlikle yeterli değil”, yüzde 27.1 “çoğunlukla yeterli değil”, yüzde 10.5’u “nadiren yeterli” ve yüzde 0.8’i “kesinlikle yeterli” yanıtını verdi.
Gazetecilerin sadece 3’te 1’i insan hakları ihlallerine ilişkin haber yaparken kendilerini özgür hissettiklerini, 3’te 2’si ise sıklıkla veya her zaman özgür hissetmediklerini belirtti.
Medyada yargılanma korku baskın
İnsan hakları ihlallerine ilişkin haber yaparken yargılanmaktan korktuğunu belirten gazetecilerin oranı ise dikkat çekici biçimde yüksek çıktı.
Gazetecilerin yüzde 43.6’sı bu korkuyu “çok sık” duyduklarını belirtirken yüzde 31’i “sık”, yüzde 14’i “bazen”, yüzde 10.5’u ise “nadiren” yargılanmaktan korktuğunu belirtti.
“Yargılanmaktan hiç korkmuyorum” seçeneğini işaretleyen gazeteci ise olmadı.
Hak ihlali haberleri nedeniyle işini kaybetme korkusu ise ankete katılanların yarısının muhalif gazetelerde çalışması nedeniyle daha düşük oranda çıktı.
İşini kaybetme korkusunu “her zaman, sık veya bazen” hissedenlerin oranı 3’te 1 çıkarken, hükümet yanlısı medya organlarında bu oran yüzde 81 oldu.
İşsiz kalan gazetecilerin yeni iş ararken insan hakkı ihlallerine ilişkin haber yapmış olmalarının iş bulmalarını olumsuz etkileyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 97 oldu.
Otosansür zirvede
“Gözlemlerinize göre, insan hakkı ihlalleri ile ilgili haberlerde oto-sansür ne sıklıkla yapılmaktadır?” sorusuna yüzde 32.3 ‘çok sık’, yüzde 41.4 ‘sık’, yüzde 13.5 ‘bazen’, yüzde 9 ‘nadiren’ ve yüzde 3.8 ‘hiçbir zaman’ yanıtını verildi. Gazeteciler, insan hakkı ihlalleriyle ilgili haberlere engel olan nedenleri ise şöyle sıraladı: Yüzde 95.5 politik bastı, yüzde 74.4 medyadaki sahiplik yapısı, yargı baskısı yüzde 64.7, işini kaybetme korkusu yüzde 59.4, editoryal baskı yüzde 37.4, kamuoyunun negatif tepkisi yüzde 18 ve habercilerin ihlal haberlerine ilgisizliği yüzde 18. İnsan hakları ihlallerinin hangi durumlarda haberleştirilmemesinin meşru olacağı sorusuna yüzde 72.2 oranında “hiçbir durumda” yanıtı gelirken gazetecilerin yüzde 10’u terörle mücadele, yüzde 8.3’ü FETÖ darbe girişimi ile mücadele, yüzde 8.3’ü ‘ulusal çıkarlar’, yüzde 7.5’u iç barışı korumak, yüzde 7.5’u dini kurallara saygı ve yüzde 3’ü kamu yararı nedeniyle ihlal haberi yapmaktan kaçınılabileceği yanıtını verdi.
Gazetecilerin medyada insan hakları ihlalleri ile ilgili çıkan haberlere güven oranı ise şöyle oldu: “Asla güvenmiyorum” yüzde 7.5, “sıklıkla güvenmiyorum” yüzde 18, “bazen güveniyorum” yüzde 47.4, “çoğunlukla güveniyorum” yüzde 32, “her zaman güveniyorum” yüzde 4. Ulusal insan hakları örgütlerine (İHD, Mazlum Der gibi) “her zaman” veya “sıklıkla” güveniyorum diyenlerin oranı yüzde 68.4, BM ve AB’nin insan hakları raporlarına her zaman veya sık güvenenlerin oranı 59.4 olurken Uluslararası Af Örgütü ve HRW (İnsan Hakları İzleme örgütü) gibi uluslararası insan hakları örgütlerine her zaman veya sıklıkla güveniyorum diyen gazetecilerin oranı ise 76.7 oldu.
Hak ihlalleri arttı, ihlal haberleri azaldı
Araştırmada ayrıca olağanüstü halin insan hakları ihlallerine ilişkin haberlere etkisi de araştırıldı. Hürriyet, Sözcü, Cumhuriyet ve Sabah gazetelerinin 2015 yılı Ocak ayı ile 2017 yılı Ocak ayı sayılarında insan hakları ihlallerine ilişkin haberler tarandı. Buna göre istisnasız bütün ulusal ve uluslararası insan hakları örgütlerinin insan hakları ihlallerinde artış olduğunu belirttiği OHAL döneminde, tersine medyada yer alan insan hakkı ihlalleri haberleri, Cumhuriyet gazetesi dışında, azaldı.
Ocak 2015’de Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan haberlerin yüzde 6.5’u ihlallere ayrılmışken Ocak 2017’de bu oran yüzde 12 oldu. Gazetede haberlere ayrılan alan ise yüzde 6.5’dan yüzde 8’e yükseldi. Hürriyet gazetesinde 2015 Ocak ayında ihlal haberleri sayısının oranı yüzde 3.8 iken 2017 Ocak ayında yüzde 2.1’e düştü. İhlal haberlerine ayrılan alan ise yüzde 3.4’den 1.2’ye düştü. Sabah’ın, 2015 Ocak’ta “konusu insan hakkı ihlali” olan haber sayısı toplam haberlerinin içinde yüzde 2.2 olurken 2017 yılı Ocak ayında bu oran sadece yüzde 0.9 oldu. İhlal haberlerine ayrılan alan ise yüzde 2.48’den yüzde 0.6’ya kadar indi. Sözcü’nün 2015 Ocak’ta ihlal haber sayısı oranı yüzde 3 iken, 2017 yılının aynı ayında yüzde 1.9’a düştü. Sözcü’nün ihlal haberlerine ayırdığı alan ise yüzde 3.27’den yüzde 1.6’ya geriledi.
OHAL baskısı
OHAL dönemi koşullarının ihlal haberlerinin sayısının yanı sıra haberlerdeki söylemi de etkilediği ortaya çıktı. Buna göre OHAL öncesi dönemde, 2015 yılı Ocak ayında Hürriyet’teki ihlal haberlerinin yüzde 67’sinde hak ihlaline vurgu yapılırken bu oran 2017’de yüzde 53’e düştü. Devleti veya hak ihlali failini savunan haberler ise yüzde 2.1’den 6.5’a yükseldi. “Nötr bir dil kullanılmaya çalışılan” haberler de yüzde 31’den yüzde 40’a çıktı. Sabah’da ise daha çok FETÖ üyesi polis veya kamu görevlilerinin işlediği insan hakları ihlallerine yer verilen 2015 yılında hak ihlallerine vurgu yapılan haber yüzdesi 73.5’dan yüzde 28.6’ya indi.
Devletin veya hak ihlali failinin savunulduğu haberlerin oranı yüzde 10’dan yüzde 42’ye çıkarken nötr haberlerin oranı da yüzde 16’dan yüzde 28.6’ya çıktı. Cumhuriyet gazetesinde hak ihlaline vurgu yapılma oranı yüzde 72.4’den 87.2’ye çıkarken devletihak ihlali failini savunan haber oranı ise yüzde 1 ile aynı kaldı. Nötr bir dil kullanma oranı ise yüzde 26.7’den yüzde 12’ye düştü. Sözcü Gazetesi’nde 2015’te yüzde 66 olan hak ihlali vurgusu 2017’de yüzde 73’e yükseldi. Devleti-Hak ihlali failini savunma oranı yüzde 5’den yüzde 1.7’ye inerken, nötr dil kullanma oranı yüzde 29’dan yüzde 27’ye geriledi.
Türkiye’de 146 gazeteci ve medya çalışan cezaevinde
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)’nin Haziran 2018 tarihli açıklamasına göre ülkemizde 146 gazeteci ve medya çalışanı halen cezaevinde.
- Abdulkadir Turay- Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri
- Abdullah Kılıç – Meydan Gazetesi köşe yazarı
- Abdullah Özyurt- Zaman Gazetesi muhabiri
- Abdulvahap İş- Serbest gazeteci
- Adil Demirci – ETHA muhabiri
- Ahmet Altan
- Ahmet Feyzullah Özyurt
- Ahmet Memiş – Haberdar İnternet Sitesi haber müdürü
- Ahmet Metin Sekizkardeş- Zaman Gazetesi, Gazeteci-yazar
- Ahmet Turan Alkan- Zaman Gazetesi eski yazarı
- Ahmet Yavaş- TRT (Erzurum)
- Alaattin Güner- Cihan Haber Ajansı eski Medya Direktörü
- Alaattin Kaya – Zaman Gazetesi imtiyaz sahibi
- Ali Ahmet Böken- TRT Haber koordinatörü
- Ali Aşikar – Azadiya Welat Gazetesi çalışanı
- Ali Konar- Azadiya Welat Gazetesi Temsilcisi, Hükümlü
- Ali Ünal- Zaman Gazetesi köşe yazarı
- Arafat Dayan- Demokratik Ulus Gazetesi eski yazı işleri müdürü
- Aslı Ceren Aslan – Özgür Gelecek Gazetesi yazı işleri müdürü
- Ayhan Demir – Çaldıran Haber Ajansı imtiyaz sahibi
- Ayşe Nazlı Ilıcak- Yarına Bakış Gazetesi yazarı
- Ayşenur Parıldak- Zaman Gazetesi eski muhabiri
- Aytekin Gezici- Gazeteci-Yazar
- Aziz İstegün- Zaman Gazetesi Diyarbakır Bölge Temsilcisi
- Bayram Kaya – Zaman Gazetesi muhabiri
- Behram Kılıç – Zaman Gazetesi eski yazarı
- Beytullah Özdemir- Zaman Gazetesi Düzce temsilcisi
- Cebrail Parıltı- Anadolu Ajansı (AA) Derik muhabiri
- Cemal Azmi Kalyoncu – Gazeteci ve Yazarlar Vakfı
- Ceren Taşkın- Hatay Ses Gazetesi çalışanı
- Cuma Kaya- Zaman Gazetesi, Gazeteci-yazar
- Cuma Ulus – Miilet Gazetesi yayın koordinatörü
- Cumali Önal- Zaman Arapça servis sorumlusu
- Cüneyt Seza Özkan – Samanyolu TV haber yayın yönetmeni
- Doğan Baran – Odak Dergisi yazı işleri müdürü
- Ece Sevim Öztürk – Gazeteci
- Emin Demir- Serbest Gazeteci
- Emre Soncan- Zaman Gazetesi eski savunma muhabiri
- Ercan Gün- Fox TV Haber Editörü
- Erdal Süsem- Eylül Dergisi Editörü, Hükümlü
- Erdal Şen- Meydan gazetesi eski yazı işleri müdürü
- Erol Yüksel- TRT Haber Dairesi başkan yardımcısı
- Erol Zavar- Odak Dergisi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü, Hükümlü
- Ersin Şanlı- TRT yurt haberleri müdürü
- Fahrettin Kılıç-Özgür Toplum Dergisi çalışanı
- Faruk Akkan- Cihan Haber Ajansı genel müdürü
- Fatma Ölmez- Radyo Ses çalışanı
- Ferhat Çiftçi- Azadiya Welat Gazetesi Gaziantep Temsilcisi, Hükümlü
- Ferhat Parlak – Diha eski muhabiri
- Fevzi Yazıcı- Zaman Gazetesi görsel yönetmeni
- Gökçe Fırat Çulhaoğlu – Türksolu Gazetesi yazarı
- Gurbet Çakar- Hevi Kadın Dergisi, Hükümlü
- Gültekin Avcı- Bugün köşe yazarı
- Habip Güler – Zaman Gazetesi muhabiri
- Hakan Aksel- TRT yapımcı-yönetmen
- Hakan Taşdelen- Zaman Gazetesi, Gazeteci-yazar
- Halil İbrahim Balta – Zaman Gazetesi ekonomik muhabiri
- Halil İbrahim Mert- TRT (Erzurum)
- Hamit Dilbahar- Azadiya Welat Gazetesi yazarı, Hükümlü
- Hamza Günerigök- TRT spikeri
- Hanım Büşra Erdal – Zaman Gazetesi muhabiri
- Haşim Söylemez- Aksiyon Dergisi eski yazarı
- Hatice Duman- Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü, Hükümlü
- Havva Cuştan – Etha muhabiri
- Hicran Ürün – Özgürlükçü Demokrasi editörü
- Hidayet Karaca- Samanyolu Yayın Grubu Başkanı
- Hüseyin Aydın – Cihan Haber Ajansı muhabiri
- Hüseyin Turan- Zaman Gazetesi, Gazeteci-Yazar
- ibrahim Kareyeğen- Zaman gazetesi eski yazı işleri müdürü
- İdris Sayılgan – DİHA muhabiri
- İdris Yılmaz – gazeteyasam.com sitesi genel yayın yönetmeni
- İlker İlkan- Azadiya Welat Gazetesi çalışanı
- İsmail Avcı- Zaman Gazetesi Diyarbakır muhabiri
- İsminaz Temel – Etha editörü
- Kamuran Sunbat- DİHA Çukurova eski Muhabiri, Hükümlü
- Kemal Özer – Evrensel Gazetesi Tunceli muhabiri
- Kenan Karavil- Radyo Dünya genel yayın yönetmeni,Hükümlü
- Lokman Erdoğan- Çorum Manşet Gazetesi yayın kurulu üyesi
- Mehmet Ali Ay
- Mehmet Ali Çelebi – Özgürlükçü Demokrasi editörü
- Mehmet Baransu- Taraf Gazetesi Yazarı
- Mehmet Çakmakçı – Medyascope TV çalışanı
- Mehmet Güleş- Diha muhabiri
- Mehmet Gündem – Milliyet Gazetesi eski yazarı
- Mehmet Kuru- Zaman Gazetesi Eskişehir muhabiri
- Mehmet Sıddık Damar – Diha muhabiri
- Meltem Oktay- Dicle Haber Ajansı muhabiri
- Mete Cem Bahtiyar
- Mikail Barut- Özgür Halk Dergisi eski editörü, Hükümlü
- Miktat Algül- Mezitli FM genel yayın koordinatörü,Hükümlü
- Mizgin Çay– Radyo Karacadağ
- Muhsin Pilgir – Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı muhabiri
- Murat Avcıoğlu- Zaman Gazetesi, Gazeteci-yazar
- Murat Dağdeviren- Demokrat Gebze Gazetesi sahibi
- Murat Öztürk- Çorum Manşet sorumlu yazı işleri müdürü
- Mustafa Erkan Acar – Bugün Gazetesi haber müdürü
- Mustafa Gök- Ekmek ve Adalet Dergisi Ankara Temsilcisi, Hükümlü
- Mustafa Ünal- Zaman Gazetesi eski Ankara Temsilcisi
- Mutlu Çölgeçen- Millet gazetesi yazı işleri koordinatörü
- Mutlu Özay – Cihan Haber Ajansı muhabiri
- Mümtazer Türköne- Zaman Gazetesi köşe yazarı
- Nedim Türfent- Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri
- Nuh Gönültaş – Bugün Gazetesi eski köşe yazarı
- Nuri Durna- TRT (Erzurum)
- Nuri Yeşil- Azadiya Welat Gazetesi Dersim Temsilcisi, Hükümlü
- Nurullah Kaya- Zaman Gazetesi Gaziantep bölge temsilcisi
- Oğuz Usluer – Habertürk TV eski haber koordinatörü
- Osman Yakut- Zaman Gazetesi Antalya muhabiri
- Ömer Faruk Aydemir – Eski İhlas Haber Ajansı İstihbarat Şefi
- Ömer Özdemir – Cihan Haber Ajansı ve Zaman Gazetesi Antalya muhabiri
- Özcan Keser – TRT muhabiri
- Özkan Mayda- Zaman Gazetesi Antalya muhabiri
- Pınar Gayip – Etha muhabiri
- Ramazan Alkan- Yeni Akit muhabiri
- Recai Morkoç – Cihan Haber Ajansı Antalya muhabiri
- Resul Cengiz- Zaman Gazetesi Denizli eski muhabiri
- Reyhan Hacıoğlu – Özgürlükçü Demokrasi editörü
- Sadık Demir- Radyo Karacadağ
- Sait Gürkan Tuzlu – Cihan Haber Ajansı muhabiri
- Salih Erbekler- Radyo Karacadağ
- Sami Tunca- Mücadele Birliği Dergisi yazı işleri müdürü, Hükümlü
- Seda Taşkın – Mezopotamya Ajansı muhabiri
- Semiha Şahin – Etha editörü
- Serhat Şeftali – Zaman Gazetesi Antalya muhabiri
- Serkan Aydemir- Bitlis Aktüel gazetesi muhabiri
- Seyit Kılıç – TRT Haber muhabiri
- Seyithan Akyüz- Azadiya Welat Gazetesi Adana, Hükümlü
- Sezgin Kartal- Sosyalist Dayanışma Dergisi yazı işleri sorumlusu
- Şahabettin Demir- Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri, Hükümlü
- Şeref Yılmaz- Irmak TV yönetim kurulu başkan yardımcı
- Şerife Oruç- Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri
- Tuncer Çetinkaya – Zaman Gazetesi Antalya temsilcisi
- Ufuk Şanlı- Vatan Gazetesi eski yazarı
- Ünal Tanık- RotaHaber internet sitesi genel yayın yönetmeni
- Vahit Yazgan- Zaman Gazetesi İzmir Bölge Temsilcisi
- Vedat Demir- Yarına Bakış Gazetesi eski yazarı
- Yakup Çetin – Zaman Gazetesi muhabiri
- Yalçın Güler- TRT (Erzurum)
- Yasir Kaya – Eski Fenerbahçe TV Haber Müdürü
- Yener Dönmez- Habervaktim sitesi kurucusu
- Yetkin Yıldız – Aktif Haber int. sitesi genel yayın yönetmeni
- Yılmaz Kahraman- Özgür Halk Dergisi Editörü, Hükümlü
- Yüksel Durgut – Zaman Gazetesi çalışanı
- Zafer Özsoy- Zaman Gazetesi, Gazeteci-yazar
- Zehra Doğan- Jinha eski editörü
- Ziya Ataman- Dicle Haber Ajansı (DİHA) stajyer muhabiri
(Birgün, TGS)