Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

Osman Kavala’dan AYM kararı yorumu: Akıl alır gibi değil

0

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı, hak savunucusu Osman Kavala, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun bireysel başvurusunu reddetmesi sonrası 1156 gündür tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden avukatları aracılığıyla yazılı açıklama yaptı.

osmankavala.org’ta yer alan açıklamaya göre Kavala mesajında şu ifadelere yer verdi:

‘Kesin olan evrensel haktır, diğeri ihtimal’

“Anayasa Mahkemesi’nin son anda icat edilmiş, yasadaki tanıma uymayan, hiçbir delile dayanmayan casusluk suçlamasıyla tutuklanmış olmamı, hukuka uygun bulması akıl alır gibi değildir. AYM’deki çoğunluğun hukuk normlarına uygun olmayan bu davranışı son derece endişe vericidir.

Yargıda en yaygın ve can yakıcı sorun, siyasi mesajların ve siyasi ortamın etkisiyle alınan, sağlam gerekçelere dayanmayan ve cezalandırmaya dönüşen tutuklama uygulamalarıdır. Tutuklama kararları verilirken suçlananın özgür yaşama hakkı karşısında onun adalete ve topluma zararlı bir eylemde bulunma ihtimali tartılır.

Kesin olan evrensel haktır, diğeri ise sadece bir ihtimaldir. İhtimalin özgür yaşama hakkını kısıtlamaya gerekçe olabilmesi ancak istisnai şartlarda meşru görülebilir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin de Anayasamızın da uyulmasını emrettiği bağlayıcı norm budur.”

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, 1156 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan Osman Kavala’nın bireysel başvurusunu karara bağladı. Genel Kurul, Osman Kavala’nın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine hükmetti. Karar yedi üyeye karşı sekiz üyenin oy çokluğuyla alındı.

Kavala, “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’nın ihlal edildiği” iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş; başvuruyu 15 Aralık’taki gündem toplantısında görüşen Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, başvurunun Genel Kurula sevkine karar vermişti.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.