Kültür-Sanat

Oscar’a Doğru; Kırık Çember /The Broken Circle Breakdown

0

 

İlk kez Filmekiminde gösterilen Kırık Çember /The Broken Circle Breakdown filmi 2010’da İstanbul Film Festivali’nde Çölde Kutup Ayısı/The Misfortunates filmi ile Altın Lale’yi kazanan Felix van Groeningen’in son filmi. Anti-Kahramanlar üzerine kurduğu filmleriyle başarılı yakalayan Felix van Groeningen, Belçika kırsalında geçen bu filmde hayatın trajik boyutunu etkileyici bir hikaye ile sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.

BrokenCircle
Filmin merkezinde bulunan çiftimiz Didier ile Elise’dir. Didier Bluegrass müziğini icra eden, barlarda arkadaşlarıyla şarkı söyleyen bir kovboy. Karavanda yaşayan, inançla arasına mesafe koymuş bir kişiyken, Elise ise farklı özelliklere sahip inançlı bir insan olmasının yanı sıra vücudunun her yanı dövmeyle kaplamış, göçebe hayatı yaşayan bir kadın. Aşk bu iki anti-kahramını bir araya getirir. Film Didier ile Elise’nın 7 yıllık ilişkilerini anlatırken dönüm noktası sayılacak küçük kızlarının dünyaya gelmesi ve sonrasında ciddi bir hastalığa yakalanması ve sonrasında yaşamlarındaki değişimi konu alıyor
Yönetmen Felix van Groeningen senaryosunu filmin başrol oyuncusu olan Johan Heldenbergh yazdığı filmi kurgusal anlamda farklı bir yol izleyerek çekmiş. 7 yıla yayılan filmin hikayesini minik sahnelere bölen yönetmen, hikayenin dünü ve bugünü çok iyi kurguladığını görebiliyoruz. Tek düze akan bir hikaye yerine birbiriyle ilişkili sahneleri filmin temposuna göre kurgulayan yönetmen, izleyiciyi sıkmayan ve bir o kadar etkisi alan bir filme imza atıyor. Filmin karakterlerinin eksiksiz çizilmesi ve oyuncu performanslarının başarısıyla filmin izleyiciyi etki seviyesini yükselten diğer bir etken. Minik kız çocuğu Maybelle’yi canlandıran Nell Cattrysse ise alkışı hak eden bir performans sergilediğini belirtmek gerek.
Film hikaye olarak izleyiciyi rahatsız eden, sarsan bir yöne doğru ilerlerken, kontrolü hiç kaybetmemesi filmi etkiliyeci kılan bir faktör. Trajedinin ortasında kalmış bir çift, tekrar kendilerini bulmaya çalışırken, içine düştükleri dipsiz kuyulardan birbirlerinin üstüne basarak çıkmaya çalışıyorlar.

2013 yılı Oscar Ödül töreninde Belçika’yı Bağımsız filmler kategorisinde temsil edecek Kırık Çember / The Broken Circle Breakdown yapımı 100’e yakın filmi geride bırakarak son 5 film arasına kalırken şansının olduğunu belirtmek gerek. Filmin geneline yayılan dramatik havayı tetikleyen bir diğer etken ise Bluegrass diye tanımlanan gitar, keman, panço yapılan müziğin sahne sahne izleyiciyi kafil avlaması..
2013 yılının Akılda kalan filmlerinden birini izlemek isteyenler bu filmi kaçırmasın. Kırık Çember / The Broken Circle Breakdown 24 Ocak’tan itibaren Başka Sinema tarafından İstanbul ve Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak.
Ayrıntılı bilgi için: http://www.baskasinema.com/filmler/the-broken-circle-breakdown
Not: Bu filmi izledikten sonra Bluegrass müzik dinlemeye ve dövme yaptırmaya kendinizi daha yakın hissedeceksiniz. Benim önerim ise Felix van Groeningen ismini bir yere not etmeniz ve izlemediyseniz Çölde Kutup Ayısı / The Misfortunates izlemeniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.