Oscar’a Doğru; Kırık Çember /The Broken Circle Breakdown

Oscar Ödülleri sayılı günler kala, Oscar Heykelciğine aday filmleri tanıtan, eleştiren yazıları sizlerle paylaşacağız.

 

İlk kez Filmekiminde gösterilen Kırık Çember /The Broken Circle Breakdown filmi 2010’da İstanbul Film Festivali’nde Çölde Kutup Ayısı/The Misfortunates filmi ile Altın Lale’yi kazanan Felix van Groeningen’in son filmi. Anti-Kahramanlar üzerine kurduğu filmleriyle başarılı yakalayan Felix van Groeningen, Belçika kırsalında geçen bu filmde hayatın trajik boyutunu etkileyici bir hikaye ile sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.

BrokenCircle
Filmin merkezinde bulunan çiftimiz Didier ile Elise’dir. Didier Bluegrass müziğini icra eden, barlarda arkadaşlarıyla şarkı söyleyen bir kovboy. Karavanda yaşayan, inançla arasına mesafe koymuş bir kişiyken, Elise ise farklı özelliklere sahip inançlı bir insan olmasının yanı sıra vücudunun her yanı dövmeyle kaplamış, göçebe hayatı yaşayan bir kadın. Aşk bu iki anti-kahramını bir araya getirir. Film Didier ile Elise’nın 7 yıllık ilişkilerini anlatırken dönüm noktası sayılacak küçük kızlarının dünyaya gelmesi ve sonrasında ciddi bir hastalığa yakalanması ve sonrasında yaşamlarındaki değişimi konu alıyor
Yönetmen Felix van Groeningen senaryosunu filmin başrol oyuncusu olan Johan Heldenbergh yazdığı filmi kurgusal anlamda farklı bir yol izleyerek çekmiş. 7 yıla yayılan filmin hikayesini minik sahnelere bölen yönetmen, hikayenin dünü ve bugünü çok iyi kurguladığını görebiliyoruz. Tek düze akan bir hikaye yerine birbiriyle ilişkili sahneleri filmin temposuna göre kurgulayan yönetmen, izleyiciyi sıkmayan ve bir o kadar etkisi alan bir filme imza atıyor. Filmin karakterlerinin eksiksiz çizilmesi ve oyuncu performanslarının başarısıyla filmin izleyiciyi etki seviyesini yükselten diğer bir etken. Minik kız çocuğu Maybelle’yi canlandıran Nell Cattrysse ise alkışı hak eden bir performans sergilediğini belirtmek gerek.
Film hikaye olarak izleyiciyi rahatsız eden, sarsan bir yöne doğru ilerlerken, kontrolü hiç kaybetmemesi filmi etkiliyeci kılan bir faktör. Trajedinin ortasında kalmış bir çift, tekrar kendilerini bulmaya çalışırken, içine düştükleri dipsiz kuyulardan birbirlerinin üstüne basarak çıkmaya çalışıyorlar.

2013 yılı Oscar Ödül töreninde Belçika’yı Bağımsız filmler kategorisinde temsil edecek Kırık Çember / The Broken Circle Breakdown yapımı 100’e yakın filmi geride bırakarak son 5 film arasına kalırken şansının olduğunu belirtmek gerek. Filmin geneline yayılan dramatik havayı tetikleyen bir diğer etken ise Bluegrass diye tanımlanan gitar, keman, panço yapılan müziğin sahne sahne izleyiciyi kafil avlaması..
2013 yılının Akılda kalan filmlerinden birini izlemek isteyenler bu filmi kaçırmasın. Kırık Çember / The Broken Circle Breakdown 24 Ocak’tan itibaren Başka Sinema tarafından İstanbul ve Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak.
Ayrıntılı bilgi için: http://www.baskasinema.com/filmler/the-broken-circle-breakdown
Not: Bu filmi izledikten sonra Bluegrass müzik dinlemeye ve dövme yaptırmaya kendinizi daha yakın hissedeceksiniz. Benim önerim ise Felix van Groeningen ismini bir yere not etmeniz ve izlemediyseniz Çölde Kutup Ayısı / The Misfortunates izlemeniz.

Muhittin Kurban
Muhittin Kurban

80’ler kuşağından olup 90’lı yılların sonuna doğru hızla yayılan internet kuşağına takılıp sanal alemde müzik-sinema-spor konuları hakkında amatör olarak yazılar yazmaya başladı. Başta Şebnem Ferah olmak üzere Demir Demirkan, Serdar Barçın gibi müzisyenlere ait web siteleri kurdu, yöneticiliği yaptı. Radikal H2O dergisi, BlueJean, Rolling Stone gibi dergilere konuk yazar olarak konser yazıları kaleme aldı.
Ekolektif.Org sitesinde Ekoloji konusu başta olmak üzere Kültür-Sanat konuları ve film eleştirileri yazıları yer aldı. Kısa bir süre Turnusol sitesine siyaset ve sol eksenli konularla ilgili yazılar yazdı.
Gezi direnişi sırasında Yeşil Gazete ekibine katıldı. Kültür-Sanat başta olmak üzere spor eksenli haberlerin yanı sıra Akdeniz Bölgesindeki Ekoloji Mücadelesi konusunda yazılar yazmaktadır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

EkoFilm Platformu’ndan ‘Çevre Dostu Prodüksiyonlar’ için rehber

EkoFilm: Sürdürülebilir Yapım Platformu'nun rehberi, film ve medya sektörünü dönüştürmek isteyen tüm sektör profesyonellerine yönelik hazırlandı.

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Kadıköy Kaymakamlığı ‘Queer’in gösterimini yasakladı: Toplum barışını tehlikeye atar!

MUBI, yasak kararının sanatı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir müdahale olduğunu belirterek,  festivalin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

EN ÇOK OKUNANLAR