DünyaKültür-SanatManşet

Oscar kazanan ilk Siyah oyuncu Sidney Poitier yaşamını yitirdi

0
En iyi oyuncu Oscar’ını kazanan ilk siyah erkek film yıldızı Sidney Poitier, 94 yaşında hayata veda etti.  Hollywood’un klasikleşen filmlerinde rol alan Bahama kökenli ABD’li usta oyuncunun ölüm nedeni henüz açıklanmadı.

Bahamalar Başbakanı Philip Brave Davis,  Cuma sabahı usta oyuncuyu anmak için bir basın toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

1927’de Miami’de doğan ve Bahamalar‘da bir domates tarlasında büyüyen Poitier, 16 yaşında New York‘a taşındı. Kısa süreliğine orduda görev yapan sanatçı, oyunculuk dersleri alırken birçok farklı işte de çalıştı.

1958’de The Defiant Ones‘daki (Kader Bağlayınca) performansı ona ilk Oscar adaylığını getirdi. 1963’te Lilies of the Field filmindeki performansıyla en iyi erkek oyuncu Akademi Ödülü’nü (Oscar) kazandı.

Poitier, sanat hayatı boyunca toplamda, iki Akademi Ödülü adaylığının yanı sıra, 10 Altın Küre adaylığına, iki Primetime Emmy Ödülü adaylığına, altı BAFTA adaylığına, sekiz Laurel adaylığına ve bir Screen Actors Guild Ödülleri adaylığına layık görüldü. 

Oyuncu, ABD’de ırk ayrımcılığının olduğu bir dönemde beyaz perdede düzenli olarak görünür oldu.

2002’de Amerikan sinemasına yaptığı katkılardan dolayı Onursal Akademi Ödülü alan Poitier, 2009 yılında da Barack Obama‘dan Başkanlık Özgürlük Madalyası aldı.Obama, Poiter’in ölüm haberinin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, “Sidney Poitier, çığır açan rolleri ve benzersiz yeteneğiyle, haysiyet ve zarafetin somut örneği oldu ve filmlerin bizi bir araya getirme gücünü ortaya çıkardı. Ayrıca bir nesil aktörün önünü açtı. Michelle ve ben, ailesine ve hayran kitlesine sevgilerimizi gönderiyoruz” dedi.

Poitier, 1988’de UNESCO tarafından Bahamalar elçiliğine atanmıştı. Aynı zamanda “Sir” ünvanına layık görülmüştü.

Bazı filmlerde yönetmenlik de yapan sanatçının Broadway’de yaşamı ve kariyeriyle ilgili bir oyunun duyurusu da geçen ay yapılmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.