EnerjiManşet

Osaka Ohi nükleer santralinin yeniden faaliyete geçmesi yargı kararıyla reddedildi

0

Fukushima Nükleer kazasından sonra Fukui Eyaletine bağlı Osaka’nın 100km kuzeyindeki Ohi nükleer santralinin açılması konusunda Japon yargısı kararını verdi. Ohi Nükleer Santrali’nin 250 km ötesindeki yerleşkede yaşayanlar,  güvenlik sebebiyle açtıkları davayı kazandılar ve yargı Kansai Elektrik şirketinin iki reaktörünün tekrar çalıştırılmasına insan hakları ve güvenlik gerekçeleriyle ret yanıtını verdi.

nuclear-power-plant-japan...

Mahkeme “Nükleer santrallerin önemli olduğu düşünülse de elektrik üretmek insanın doğal hakkı olan yaşam hakkının önüne geçemez” diyerek kararını ilan etti.

Ohi Nükleer Santrali Eylül 2013 tarihi itibariyle denetim gerekçesiyle durdurulmuştu ve bu santralin o tarihten bugüne, Fukushima Nükleer kazası sonrası oluşturulan güvenlik standartlarına uygun olmadığı için tekrar çalıştırılmasına izin verilmiyordu.

Faaliyet alanının çoğunu nükleer santrallerin oluşturduğu Kansai Elektrik şirketi Ohi nükleer santralinde güvenlik problemi olduğunu kabul etmiyor.

Ohi santralinin bulunduğu yerleşkenin sakinleri ise yakıt havuzlarının bir deprem halinde soğutma fonksiyonlarını yitireceğini göz önüne alarak Kansai Elektrik şirketinin potansiyel deprem tehlikesini hafifsediği gerekçesiyle bu santralin bir daha açılmasını istemiyorlar.

Hakim Hideaki Higuchi  de Ohi halkının dile getirdiği gibi deprem halinde ileri teknoloji kullanılsa bile yakıt havuzlarının soğutma fonksiyonlarını yitirdiğini  kabul ederek ve yerleşkede yaşayanların can güvenliğini baz alarak Ohi halkının endişe ve şikayetlerini değerlendirdi.

Mahkeme kararı ile Fukushima Nükleer kazasından sonra ilk kez bir nükleer santralin açılmasına yargı yoluyla engel olundu.

Kansai Elektrik ise bu karar karşısında mahkeme kararını kınayan ve bir üst mahkemeye başvuracağına ve nükleer santralin güvenli olduğunu ispatlayacaklarına dair bir duyuru yayınladı.

Ohi Nükleer santralinin Fukushima nükleer santrali kazasından 1 yıl sonra, 2012 yılında açılması gündeme gelince çeşitli eylem ve açlık grevleriyle nükleer santrallerin açılmaması yönünde çaba gösterilerek Kansai Elektrik mahkemeye verilmişti.

Ohi halkıyla aynı görüşü paylaşan Osaka Valisi Toru Haşimoto da reaktörlerin yeniden açılmasının yanlış olduğunu aşağıdaki sözlerle belirtmişti:

“Nükleer Güvenlik Komisyonu buna izin vermeyecektir. Hükümet hangi nedenle reaktörlerin güvenli olduğunu açıklıyor? Bu devlet yönetiminin büyük bir hatasıdır.”

65 yaşındaki nükleer karşıtı ise,“Nükleer felaket krizinden ben de sorumluyum. Çünkü nükleer santrallere karşı hiç bir şey yapmadım. Bu hayatımın son mücadelesi olacak.” demişti.

Japonya’da hâlihazırda mahkeme yoluyla nükleer faaliyetlerine tekrar başlama olasılığı değerlendirilecek olan on altı adet nükleer santral bulunuyor.

Haber: Pınar Demircan

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.