DoğaEkolojiManşet

Ormansızlaşmayla mücadele ve doğayı koruma politikaları bir yılda iki katına çıktı

0

Yeni bir araştırmaya göre, dünya çapındaki hükümetlerin doğayı korumaya dayalı politikaları son 12 ayda iki katına çıktı.

Rapor için dünya çapında 300 farklı politika değişikliği incelendi. Sonuç olarak 2035 yılına kadar küresel emisyon azaltımlarının yaklaşık yarısının;  ormansızlaşmayı sona erdirmeyi, gıda israfını azaltmayı, ekosistemleri onarmayı, tarımsal emisyonların azaltılmasını ve doğayı koruyamaya dayalı iklim çözümlerini yaygınlaştırmayı amaçlayan politikalardan kaynaklanacağı ortaya konuldu.

Buna göre sadece son bir yılda arazi kullanımıyla ilgili emisyonlarla mücadele etmek için tasarlanan güvenilir ulusal politika duyuruları iki katına çıktı.

BM’nin sorumlu yatırım ilkelerine göre kurulan bir tahmin grubu olan Inevitable Policy Response (IPR) tarafından yapılan çalışmada, “Enerji geçişi kadar önemli bir arazi geçişi şu anda yolda” deniliyor.

‘Brezilya’da ormansızlaşma en geç iki yılda tarihi seviyelere düşebilir’
Endonezya’dan palm yağı şirketlerine 310 milyon dolar ceza
Amazon’da orman tahribatı 2023’te yarı yarıya azaldı

Alınacak çok yol var

Buna karşın geçtiğimiz yıl boyunca uygulamaya konulan doğayı koruma politikalarının yüzde 90’ından fazlasının 2C’lik küresel ısınmaya uygun olarak belirlendi. Bunların çok azı Paris Anlaşması’nın ısınmayı 1,5C’de tutma hedefiyle uyumlu; bu da hükümetlerin önümüzdeki birkaç yıl içinde doğa politikalarını daha da güçlendirmeleri yönünde baskı altında olacağı anlamına geliyor.

Euronews’in aktardığı rapor, doğaya ve toprağa dayalı çözümlere yatırım yapmamanın, çiftçiler, şirketler ve tüm ekonomi için büyük maliyetlere yol açacak şekilde artan iklim riskiyle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor.

Şirketler, doğa politikalarına uyum sağlamalı

Çalışma, doğa kaybını ve ormansızlaşmayı durdurmaya yönelik politikaların hazırlıksız yatırımcılar için problem oluşturacağına da dikkat çekiyor: “Enerji geçişi kurumsal gündemin üst sıralarında hızla yükselse de, iklim geçişinde doğanın, toprağın ve gıdanın rolü yeterince takdir edilmiyor.”

Aralık 2024’ten itibaren, AB ile ticaret yapan ithalatçı ve ihracatçıların ürünlerinin yakın zamanda ormansızlaştırılmış alanlardan gelmediğini veya ormanların bozulmasına neden olmadığını kanıtlaması gerekecek. Aksi takdirde büyük para cezaları, ürünlere el konulması veya ürünlerinin AB pazarında yasaklanmasıyla karşı karşıya kalabilecekler. Birlik, kakao, kahve, palmiye yağı, soya,sığır eti ve odun ürünleri dahil olmak üzere genellikle ormansızlaşmaya ilişkilendirilen ürünlerin bir listesini de oluşturdu.

Rapora göre, küresel gıda tedarik sisteminin merkezindeki şirketler, bu kısıtlamalara uymamaları halinde 2030 yılına kadar değerlerinin yüzde 26’sını kaybedebilir. Doğayı korumaya dayalı çözümleri benimseyen şirketler için ise yeni fırsatlar doğabileceği belirtiliyor.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.