Doğa MücadelesiManşet

Ormanlık araziye maden için jet “Çed gerekli değil” raporu

0

Çanakkale’nin Yenice ilçesi Çakıroba köyü mevkiindeki orman ve ağaçlandırma alanında kurulacak cam, seramik ve boya sanayiinde kullanılan feldispat ocağı için 8 günde “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı çıktı.

8

Cumhuriyet gazetesinden Özlem Güvenli’nin haberine göre Kanada menşeili TECK Madencilik firmasının feldispat ocağı projesi için 3 Aralık 2014’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dosya sunuldu. Çanakkale Valiliği’nin uygun bulduğu dosya 31 Aralık 2014’te Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılarak halkın görüşüne sunuldu. Sadece 8 gün askıda kalan maden projesi için jet hızıyla “ÇED gerekli değildir” kararı alındı.

“ÇED raporu gerekli değildir” kararı alınan maden ocağı projesi orman ve şahıslara ait tarım arazileri içerisinde kalıyor.

Ayrıca bölge civarında tesit edilen 22 kuş türü arasında bulunan “Coracias garrulus” (Göz kuzgun), Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’nde (IUCN) “tehdite yakın” kategorisinde bulunmakta.

Proje kapsamında orman alanları için gerekli izinlerin alınmasının ardından ağaçlar kesilecek, üretime başlamadan önce 0.25 metre kalınlıktaki toprak kaldırılacak. Çıkarılması planlanan feldispat cevheri yüzeye yakın olduğu için açık madencilik yöntemi kullanılacak.

(Cumhuriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.