EkolojiHayvan Haklarıİklim KriziManşet

Orman yangınından etkilenen bölgelerde avcılık nihayet durduruldu

0
Av yasağı orman yangını
Fotoğraf: USFWS

Çanakkale’de ve Bilecik’te etkili olan orman yangınlarının ardından av yasağı ilan edilmemesi üzerine, avcılar kaçabilen ve yanmayan bölgelere sığınan hayvanları öldürmeye başlamıştı. Beklenen açıklama bugün (5 Eylül 2023) geldi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı X platformundan yaptığı paylaşımda, bölgedeki kara avcılığının durdurulduğunu açıkladı.

Yumaklı şu ifadeleri kullandı:

“Çanakkale ve Bilecik’te meydana gelen orman yangınlarından etkilenen yaban hayvanlarının yaşam alanlarında tedbir alma ihtiyacı hasıl olmuştur. 2023-2024 Av Dönemi’nde bu illerimizdeki orman yangınlarından etkilenen avlaklarda kara avcılığı, bugün itibarıyla durdurulmuştur.”

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kara Avcılığı Kanunu gereği Çanakkale Merkez ve Lapseki genel avlağı, Üçpınar, Kirazlı ve Elmacık devlet avlakları ile Bilecik Lefke devlet avlağında avcılık faaliyetlerine yasaklama getirildiği bildirildi.

Avlanma 10 gün sonra durduruldu

Hayvan hakları savunucuları ve bölge sakinleri kampanyalar başlatarak bölgedeki hayvan kıyımına “Dur!” demişti.

‣ Çanakkale’de yangından kaçan hayvanlar sığındıkları yerde avlanıyorlar: Av yasağı ilan edilsin!

Çanakkale’de 22 Ağustos tarihinde çıkan orman yangını, 2 bin 650 hektarı ormanlık alan olmak üzere 4 bin 80 hektarlık alanın yanmasıyla sonuçlandı. Çanakkale Belediyesi, üç gün boyunca süren yangından etkilenen köylerdeki ve ormanlardaki hayvanlar hakkında tahliye çalışmaları yapmış; Çanakkale Veteriner Hekimler Odası da yangından etkilenen hayvanlar için ücretsiz hizmet vereceğini duyurmuştu.

Change.org’ta da yangından etkilenen bölgelerde av sezonunun durdurulması için kampanyalar başlatılmıştı. Çanakkale’de yaban hayat fotoğrafçılığı yapan Cenk Polat yangından etkilenen yaban hayatının olumsuz etkilenmesinden dolayı bölgedeki kara avcılığı faaliyetlerinin yasaklanması gerektiğini belirterek, “Böyle bir karar en azından yangından dolayı büyük yara almış Çanakkale yaban hayatına yaralarını sarması için zaman kazandıracak ve yenilenmesini sağlayacaktır” demişti.

26 Ağustos’ta av yasaklarının kalkmasıyla birlikte ormanlardaki silah seslerini kayda alan Polat, “Hani hiçbir avcı böyle bir durumda avlanmazdı?” başlığıyla başlattığı ikinci kampanyada da “Yanmaktan kurtulan bu küçücük orman parçasına sığınmış canlarımız için biraz daha vicdan göstermemiz gerekmez miydi?” diye sormuştu.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.