Yunanistan‘ın Nea Makri kasabasında, Atina‘nın kenar mahallelerinde etkili olan şiddetli orman yangınları nedeniyle bugün (13 Ağustos) yeni bir tahliye uyarısı yapıldı. Kuzey Atina’nın Vrilissia kasabasında, yangınlar sebebiyle ölen ve kadın olduğu düşünülen bir kişinin cesedine ulaşıldı. İtfaiyeciler evler, işyerleri ve okulların tehdit altında olduğunu belirttikten sonra binlerce kişi tahliye edildi.
Atina’nın üzerindeki yoğun duman bulutları bu sabah (13 Ağustos) temizlendi ancak hava hâlâ puslu. Helikopterler güvenlik nedenleriyle gece boyunca karada kaldı, şimdi operasyonlar sürüyor.
BBC’nin aktardığına göre; yangından doğrudan etkilenmediğini söyleyen bazı Atinalılar, balkonlarında kül birikintileri gördüklerini söyledi.
İtfaiyeciler yorgun olduklarını belirtti. Şu an tek bir ateş cephesinden ziyade, yerel olarak yoğunlaşmış yangın bölgelerine odaklanılıyor gibi görünüyor.
İtfaiye sözcüsü Albay Vassilios Vathrakogiannis, kuzeydoğudaki Attika bölgesinde tek bir büyük yangın cephesi kalmadığını, ancak Marathon ve Penteli civarındaki birçok aktif daha küçük yangının sürdüğünü söyledi. Yeni yangınlar için tehlikeli koşulların hafta boyunca devam edeceği bildirildi.
‘Alevler bazı noktalarda 25 metreye kadar yükseldi’
700’den fazla itfaiyeci, 199 itfaiye aracı ve 35 su bombalama uçağı, Pazar öğleden sonra başlayan yangınları söndürme çalışmasına katıldı. Yetkililer, yangınların 40 farklı noktada başladığını ve bazı yerlerde alevlerin 25 metreye kadar yükseldiğini belirtti. Atina’da, dumanın şehre ulaşması nedeniyle halk maske takmak zorunda kaldı.
Yunanistan’ın Ulusal Gözlemevi, uydu görüntülerine göre yangının 100 bin dönümlük (405 km²) bir alanı etkilediğini duyurdu.
Penteli’de, üç hastane tahliye edildi ve Ulusal Gözlemevi’nin bir bölgesi tehdit altında kaldı. Yangın bir kereste fabrikasını da kapsadı ve bazı bölgelerde patlamalar meydana geldi.
Bu tehlikeye rağmen bazı Penteli sakinleri, evlerinin yakınında kalmayı seçti ve küçük ateşleri su hortumları veya ağaç dalları ile söndürmeye çalıştı.
Avrupa ülkeleri, Yunanistan’a yardım göndermeye başladı; İtalya iki uçak, Fransa ve Sırbistan ise birer helikopter gönderiyor.
Türkiye de iki uçak ve bir helikopter gönderdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Yunanistan’ın yangınlarla mücadelesinde yanında olduğunu belirtti.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Türkiye, Fransa, Moldova, Romanya, Malta, İtalya, Sırbistan, Kıbrıs (Rum kesimi), Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği‘ne (AB) Yunanistan’a yangınlarla mücadelede sağladıkları destek için teşekkürlerimizi sunuyoruz” denildi.
Yunanistan, tarihinin en sıcak Haziran ve Temmuz aylarını geçirdi. İklim değişikliğinden kaynaklı sıcak ve kuru hava koşulları yangınları tetikliyor.
Dünya, sanayi devrimi başladığından bu yana yaklaşık 1.1°C ısındı ve hükümetler karbon emisyonlarını durdurmak için daha çok çaba sarf etmezse sıcaklıklar artmaya devam edecek. Ancak karbon emisyonlarını durdurmak ve küresel krizi tırmandırmamak mümkün.
Yunanistan’da yangın: İklim krizi yangınların şiddetini ve sıklığını artırıyor
İklim kriziyle yangın rejimi değişirken: Müdahale anlayışımızın değişmesi gerekiyor
İklim krizi: Artan ısı kubbeleri, orman yangınlarına davetiye çıkarıyor