Doğa MücadelesiManşetYerel

Orhanlı’da mücadele kazandı: Mahkeme, ÇED kararını iptal etti

0
Fotoğraf: Orhanlı Köyü Derneği

İzmir’in Seferihisar ilçesinde yer alan Orhanlı Köyü‘nde açılmak istenen jeotermal enerji santrali (JES), güneş enerji santrali (GES) ve rüzgar enerji santrali (RES) projelerine karşı bölge halkı tarafından açılan davada karar çıktı.

Projeler için verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal eden İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda söz konusu santrallerin bölgede “telafisi güç zararlar doğuracağı” belirtildi. Mahkeme, şirketin itiraz yolunu da kapattı.

Neler yaşandı?

Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. isimli firma, Gökçam Mevkii’nde 12 jeotermal kuyu açıp, JES, GES ve RES projeleri yürütmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuştu.

Son derece verimli toprakların bulunduğu bir vadide kurulmak istenen bu projelere bakanlıktan “ÇED gerekli değildir” kararı çıktı. Ancak, organik tarımın yoğun olduğu bölgede yapılmak istenen bu faaliyet, Orhanlı köylüsü ve çevrecilerin yoğun tepkisini çekti.

Fotoğraf: Özcan Yüksek

Avukatlar Şehrazat Mercan, Karya Mercan ve Cem Altıparmak ile bir araya gelen 99 köylü, Bakanlığın ÇED kararının iptali için mahkemeye başvurdu.

Zeytin ağaçlarının şirket tarafından kesilmesine tepki gösteren bölge halkı şirketin tapulu arazilerini yol olarak kullanmasına karşı arazilerini dikenli tellerle çevirmiş, birçok zeytin fidanını toprakla buluşturmuştu.

‘Sondaj yeri doğru değil’

ANKA’nın haberine göre köylülerin itirazlarını dikkate alan mahkeme kararında şunları söyledi: “Yüzey ve yeraltı sularıyla tarımsal ürünlerin ve toprakların kirletilme potansiyeli olduğu, sondaj alanının yerinin doğru olmadığı, alternatif alan araştırması yapılmadığı, gürültü yönünden parsele en yakın yerleşim alanına yasal sınırın üzerinde etkisi olacağı, sondaj kuyularının yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle ağır metallerin ve çıkan gazların çevreye ve halk sağlığına zararlarının tam olarak değerlendirilmediği ve sondaj çalışmalarında kullanılan atık çamurun toplanacağı sızdırmaz havuzların yetersiz kalacağı, jeofizik çalışmaların yetersiz olduğu sonucuna varıldığından, dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık görülmemiştir. Sondaj kuyusu açmak suretiyle yapılan arama faaliyetinin ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında yapılmasının mümkün olmadığı sonucuna varıldığından, dava konusu ÇED Yönetmeliği kapsam dışı kararında bu bakımdan da hukuka uyarlık bulunmamıştır. Diğer taraftan dava konusu işlemin niteliği ve çevreye etkileri dikkate alındığında telafisi güç zararların doğumuna yol açabileceği açıktır.”

‘Adalet yerini buldu’

Karar, Orhanlı Köyü Derneği tarafından yapılan açıklamada “Orhanlı-Gökçam mevkii 157 ada 2 parsele açılan jeotermal sondaj kuyularına karşı başlattığımız hukuk mücadelesini kazandık” sözleriyle duyuruldu.

Yapılan açıklamada “Mahkeme heyeti oy birliğiyle itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi! Adalet yerini buldu” ifadelerine yer verildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.