ManşetYerel

Orhangazi’den otoyola karşı sesler yükseliyor

0

Orhangazi ile İznik Gölü arasına yapılacak olan otoyol güzergâhına yönelik tepkiler her geçen gün artarak devam ediyor. Yerel “Üçüncü Göz” gazetesinin öncülük ettiği “Katil değil, ulaştıran otoyol istiyoruz” kampanyası dahilinde ilçedeki sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin de katılımıyla düzenlenen imza kampanyası ve basın açıklaması büyük ilgi gördü. CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in de katıldığı basın açıklaması sonrasında yaklaşık üç bin imza toplandı. Üreğil ve Yeniköy’de başlayan orman katliamı ve çevre sorunlarına da dikkat çekilen açıklamada Orhangazi’nin geleceğine sahip çıkılması gerektiği vurgulandı. Orhangazi Güç Birliği Platformu sözcüsü İrfan Aydın’ın okuduğu basın açıklamasında önemli konular gündeme getirildi. Açıklama şöyle:

İstanbul – İzmir otoyolunun Orhangazi geçiş güzergâhı maalesef birinci derece tarım arazilerini ve İznik Gölünü katledecek bir şekilde hayata geçirilmek isteniyor. Her fırsatta İznik Gölünün güzellikleriyle övünen siyasilerimizin otoyol sayesinde İznik Gölü ile Orhangazi arasına örülecek Otoyol Seddi’ni görmemezlikten gelmeleri büyük bir gaflettir. Otoyolun elli metre sağına ve soluna örülecek tel örgüler nedeniyle İznik Gölüne hasret kalacağımız gerçeğini milletten saklayan yetkililer ulaşımı kolaylaştırması için yapılması düşünülen otoyolun tam bir çevre katili olacağını görmemezlikten geliyorlar.

Otoyolun daha önce Orhangazi üzerinden projelendirilmiş olmasına rağmen daha az maliyetli olacağı gerekçesiyle sessiz sedasız göl havzasına kaydırılması hepimizi tedirgin etmektedir. Otoyol geçiş güzergâhının yeniden Orhangazi’nin üzerine alınması ve İznik Gölü ile Orhangazi arasına katil otoyol yapılmaması için duyarlı olan herkesin harekete geçmesi gerekmektedir. Bizler otoyol yapılmasına karşı değiliz. İhtiyaçsa yapılsın. Fakat “Katil Değil Ulaştıran” olsun. İznik Gölü ile ilgili koruma kanunu çıkaranlar otoyolun yapacağı tahribatı göremiyorlar mı? Yanı başımızda Sapanca Gölü en bariz örnektir. Otoyolun geçişiyle birlikte kirlilik oranı hat safhaya çıkan Sapanca Gölü, geçtiğimiz aylarda İspanya’da düzenlenen bir konferansın da ana gündem maddesi oldu. Şimdi aynı kaderi İznik Gölüne reva görenleri buradan bir kez daha uyarıyoruz. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Otoyolun İznik Gölü havzasından geçmesinin hiç bir mantıklı açıklaması olamaz. Maliyeti ileri sürenler ya bu milleti aptal zannediyorlar ya da bilinçli olarak niyet saklaması yapıyorlar. Otoyolun Orhangazi üzerindeki kıraç hazine arazisinden geçmesi durumunda maliyeti çok daha ucuz olacaktır. Hem tarım arazileri zarar görmemiş olacak hem de su kaynaklarımız kurtulmuş olacaktır.

Otoyol öyle ya da böyle olur, fakat İznik Gölü geri gelmez. İzmir’e bir saat erken gidilecek diye böylesi bir çevre katliamına seyirci kalınması tam bir insanlık suçu olur. Unutmamalıyız ki tabiatta yalnız yaşamıyoruz. Başka canlıların da olduğu bilinciyle hareket etmek zorundayız. İSKİ Müdürlüğü döneminde yaptığı çalışmalarla adından çevre dostu diye söz ettiren Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu, aynı zamanda su uzmanıdır. Sayın Bakanımızın böylesi büyük bir katliama seyirci kalmayacağına yürekten inanıyoruz. Kaldı ki hukuk önünde haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Gerekirse Birleşmiş Milletlere başvurup, yaşanan bu katliamın bir an önce durdurulmasını sağlayacağız. Koruma bandı olan İznik Göl havzasının tam kalbinden geçirilmek istenen otoyolun esas amacı bu bölgeyi ikinci bir Dilovası yapmaktır. Buna müsaade etmeyeceğiz. Kimin ne tür rant peşinde koştuğunu çok iyi biliyoruz. Asırlardır her türlü tabii afetlere direnen zeytin ağaçlarından aldığımız ilhamla otoyolu katil değil, ulaştıran yapıncaya kadar eylemlerimiz sürecektir. Orhangazi tek yürek olmuştur. Bu işin şu partisi bu partisi olmaz. Tüm siyasi parti temsilcilerimiz bu haklı eyleme destek veriyorlar. Vermeyenlere karşı Orhangazi halkı gerekli dersi vermesini de bilir. Yeter ki yaptığımız bu güç birliğini çıkarsız ve samimi bir şekilde sürdürelim. Başka Orhangazi yok. Dağ ile Otoyol arasına sıkıştırılmak istenen Orhangazi’de kimse yaşamak istemez. Orhangazi özgürlüğüyle güzeldir. Şimdi açık olan ufkumuza pranga vurmak istiyorlar. Buna müsaade edecek değiliz elbette.

Yeniköy ve Üreğil’deki çevre katliamı ekolojik dengeyi bozar. Otoyola malzeme temin etmek için Yeniköy ve Üreğil’de açılmak istenen maden ocakları şimdiden bölgenin huzurunu kaçırmaya başladı. Bu bölgeler zengin su havzasıdır. İznik gölünü besleyen damarlar ve bölgenin su kaynakları bu maden ocakları nedeniyle önemli zarar görecektir. Patlatılan dinamitler nedeniyle zeytin havuzlarının çatlamayacağını hiç kimse garanti edemez. Bu halleriyle bile her yıl bir dünya tamir parası yiyen zeytin havuzları, maden ocakları nedeniyle kullanılamaz hale gelecektir. Yine Botaş Boru Hattı, maden ruhsatı alınan yere çok yakın bir yerdedir. Bu hattın patlaması durumunda oluşacak felaketi gündem etmek bile istemiyoruz. Yüzlerce dönüm ormanlık alanlar yok ediliyor. Hakim rüzgarlar bu dağlarımızdan göle doğru estiği için ova ve göl çıkacak olan toza teslim olacaktır. Üç beş kişinin rant kapısı için Orhangazi ovası ve de tarımı yok edilemez. Maden firması sahipleri şuana kadar neyle geçiniyorlarsa bundan sonra da o gelir kaynaklarından geçinmeye devam edebilirler fakat Üreğil, Keramet, Yeniköy, Çakırlı ve de bu bölgedeki tarım ürünlerinden geçinen çiftçilerimizin başka geçim kaynakları yok. Üreğilli binlerce yıllık köyünü terk edip nereye gidecek. Otoyolun Orhangazi üzerinden geçmesi durumunda fazla dolgu malzemesine ihtiyaç duymayacağından Üreğil ve Yeniköy’de yapılmak istenen taş ocaklarına da gerek kalmayacaktır.

Hemşeri dernekleri ile AKP ve MHP’nin eksikliği tepki çekti

Miting havasında gerçekleşen basın açıklamasına elli sivil toplum kuruluş temsilcisi imza koyarken ilçedeki on hemşeri derneğinden hiçbir temsilcinin olmayışı tepki çekti. Orhangazi’nin tek yürek olduğu çevresel sorunlarına karşı duyarsız kalan hemşeri derneklerinin sadece seçim dönemlerinde ya da düzenledikleri konserlerde Orhangazi’de yaşadıklarını hatırlamalarının yanlış olduğunu vurgulayan Güç Birliği Platform sözcüsü Aydın “Nasıl bir iştir anlamış değilim. Burada ilçemizin geleceğiyle ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Mesele sadece Üreğil’in ve Yeniköy’ün meselesi değildir. Orhangazi’nin sorunudur. İznik Gölü, zeytinimiz, suyumuz, verimli topraklarımız olmasaydı burada hemşeri derneği kuracak tek kimse de olmazdı. Bu duyarsızlık bizleri derinden üzmüştür. Umarım en kısa zamanda yapılan hatadan geri dönerler. Yine ilçemizdeki tüm siyasi parti temsilcileri haberdar edilmiş olmasına rağmen maalesef sadece CHP, BTP, SP, DP ve HEPAR başkanları kampanyaya destek verdiler. AKP ve MHP’nin ilgisizliğini bir kenara not ettik” diyerek ilçenin sorunlarına sorumsuz yaklaşanlara tepki gösterdi.(3. Göz Gazetesi)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.