Doğa MücadelesiManşetYerel

Ordu’da çöp tesisi yine kirletti: Biz şikayet etmekten bıktık, onlar çevreyi zehirlemekten bıkmadı

0

Ordu Büyükşehir Belediyesi‘nin Çaybaşı İlküvez‘deki çöp tesisi çevreyi kirletmeye devam ediyor.

Köylüler yine, yolu ve ormanı kirleten kirli su akıntısı fark etmeleri üzerine tepki gösterdi.

Ordu Çevre Derneği‘nden (ORÇEV) Coşkun Özbucak, tesise karşı yıllardır süren mücadeleyi ve tesise daha önce de ceza kesildiğini hatırlattı:

“Dernek olarak çöp tesisi yerinin yanlışlığı üzerine verilen mücadelede yer aldık. Dilekçeler verdik, ceza kesildi. Ancak kirletme hala devam ediyor. Yeniden dilekçe verdik, takipçisi olacağız.”

Mart 2020’de İlküvez’de toplanan 366 imzalı dilekçe teslim edilmeden Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne teslime edilmiş; ORÇEV, tesisin ÇED Raporunu incelediklerini ama raporda yazılı olmasına rağmen uyulmayan kurallar ile yapılmamış hususları tespit ettiklerini söylemişti.

Üç aydan uzun süre çadırlı nöbet tutan ve çöp dökülmesini engelleyen eylemcilerden bazıları tutuklanmıştı.

Ordu İlküvezlilerin katı atık tesisiyle mücadelesi sürüyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin çöp tesisi kirletmeye devam ediyor

İyi Parti Çaybaşı İlçe Başkanı Ahmet Altun da şunları söyledi:

“Bıktık artık. Burada nöbet mi tutacağız? Sürekli kirli su akıtıyorlar. Önlem almayı düşünmüyorlar. Bir tesis yaptılar, yeri uygun mu değil mi değerlendirmediler. Burada olmaz diye tepki gösterdik. Kar kış demeden çadır direnişi yaptık. Gözaltına alındık. Haklıydık. Bugünkü durum haklılığımızı bir kez daha gösterdi. Bu tesisi ya kapatsınlar ya da doğru dürüst önlem alsınlar.”

İlküvez Göksu Kepçeli Yaylası katı atık tesisi civarında yaşayan vatandaşların çöp tesisine karşı yıllardır köylerini, yaşam alanlarını havasını, suyunu, doğasını korumak için  mücadele ettiğini belirten Altun, “Kadını erkeği, yaşlısı genci hep birlikte gece gündüz demeden hem köylerini yaylasını, hem de aynı zamanda Çaybaşı, İkizce aynı zamanda Ünye’nin içeceği suyu savundular” dedi.

Metin Çamyar ise, ” Biz şikayet etmekten bıktık. Bunlar çevreyi zehirlemekten, kirletmekten bıkmadı” dedi ve kirliliği şöyle anlattı:

“Bu kirlilik börtü böceği de olumsuz etkiliyor. Ormandaki suyu bizler de kullanıyoruz, yaban hayvanları da kullanıyor. Bir değil iki değil. Bıktık kirlilikten. Bu kirlilik için de Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne dilekçe vereceğiz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.