Doğa MücadelesiManşetYerel

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin çöp tesisi kirletmeye devam ediyor

0

Ordu Çaybaşı İlküvez’de Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Katı Atık Çöp Tesisi’nin kirli sularının yeniden ormanı ve dereyi kirletmesi nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Sağlık Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi verildi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çöp tesisini engellemek için üç ay kar kış demeden çadır nöbeti tutarak direnen İlküvezliler gözaltı ve çeşitli trafik cezalarıyla karşılaşmış ancak direniş devam etmişti.

İşletme tamamlanmadan çöp dökülmeye başlanması nedeniyle rüzgarda çöpler ormana dağılmış, yaban yaşamı zarar görmüştü. Ayrıca kirli sular dere suyuna karışmıştı. Şikayet dilekçesi sonrası yapılan incelemeler sonucu Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne 88.499,00TL para cezası kesilmişti.

‘Zehirlenmeyle karşı karşıyayız’

İşletmenin yeniden kirli sularını ormana ve dereye bırakması nedeniyle yaşanan kirliliğe tepki gösterip şikayet dilekçesi verenlerden Dursun Çamyar, “Yeter arık, canımızdan bezdik. Rüzgar olur çöpler etrafa dağılır; kirli sularla başımız belada. Hem bizler hem de yaban hayvanlar zehirlenmeyle karşı karşıyayız” tepkisini gösterdi.

Çamyar açıklamasında “Burada kadın, erkek; genç, yaşlı olarak soğuk, yağmur, kar demeden direndik. Gözaltına alındık, dağ başında trafik cezalarıyla cezalandırıldık. Tesisin yapılmasına onayımız yoktu ama yaptılar. Usulsüz çalışma ve ormanı ve dereyi kirletmekten ceza aldılar” dedi.

‘Yaban yaşamını da tehdit ediyor’

Aynı kirliliğin şu an da devam ettiğini dile getiren Çamyar, “Şu an dereye kapkara su akıyor. Bu bizi de yaban yaşamını da tehdit ediyor. Bu nedenle tesisin ÇED’inden sorumlu olan Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve Sağlık Müdürlüğü’ne şikayet dilekçelerimizi gönderdik” ifadelerini kullandı.

Çamyar, “Orman kesilerek, su kaynağının üzerine yapılan tesisi istemiyoruz. Dağın en tepesine ve su kaynağının üzerine çöp tesisi belki de yalnızca burada vardır. Burada çöp tesisi olduğu sürece rahat yüzü göremeyeceğiz” dedi.

‘Yasa tanımıyorlar’

Çöp tesisinin dereyi kirletmesi üzerine Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül OBB’ye tepki göstererek, “Daha önce Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü dereyi kirlettiği için OBB’ye para cezası vermişti. Peki bu parayı yine biz ödeyeceğiz. Yasa tanımıyorlar ama el insaf insan ve yaşam yaşamını da düşünmüyorlar. Belediyeler kamu yararını gözeten kuruluşlardır. Ancak yönetim anlayışı halkçı olamayınca böyle bir durum ortaya çıkıyor” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin hukuksuz ve usulsüz çalışmalarına davalar açtıklarını ve kazandıklarını hatırlatan Gönül, “Çöp alanında halkın direnişinde yanındaydık. Birlikteliğimiz devam ediyor. Yeniden kirletmeyle karşılaştık. Bu konuda da halkla birlikte şikayetin bir an önce sonuçlanması için mücadele edeceğiz. Belediye halkın sağlığını düşünmesi gerekirken çöp tesisinde gerekli önlemleri almayarak halkın ve hayvanların zarar görmesine neden oluyor” ifadelerine yer verdi.

Çaybaşı İlçesi İyi Parti İlçe Başkanı Ahmet Altun da, “Halkın sesine kulak verilmiyor. Çöp tesisini istemeyen halk aylarca direndi. Suyuna, ormanına sahip çıktı. Bugün yaşanan suların kirletilmesi daha önce de olmuştu. Önlem alınmıyor. Halkın sağlığı tehdit altında. Bir an önce önlem alınmalı” görüşüne yer verdi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.