Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Ordu’da bilirkişiler maden ve RES davaları için inceleme yaptı: Halk toprağına sahip çıktı

0

Ordu‘nun Ulubey ilçesinde yapılmak istenen bentonit madeni ve Gölköy ve Mesudiye ilçelerinde yapılmak istenen Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kararlarına karşı açılan davalar için bilirkişi heyeti incelemelerini tamamladı.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve mahalle halkından 60 kişi, Ulubey’deki Yeni Sayaca, Yenimahalle ve Çatallı köylerini de içine alan madencilik projesi için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle davacı oldu.

ORÇEV ile Mesudiye Çevre Derneği de Gölköy-Mesudiye’de RES yapımı için verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.

Ordu İdare Mahkemesi, davalar için bir Bilirkişi Heyeti görevlendirdi. Heyet, yerinde incelemeleri tamamladı. İnceleme sonunda hazırlanacak rapor, Ordu İdare Mahkemesine sunulacak. Hakim, rapor sonrası duruşmalı mahkemenin gününü belirleyecek.

‣ Ordu Ulubeyliler, bentonit madeninin karşısında durmaya kararlı

Halk toprağına sahip çıktı

Ulubey’de yapılan bilirkişi incelemesine yöre halkı da katıldım gösterdi. Sabah cami önünde toplanan yüzlerce köylü heyeti karşıladı. Halk, incelemeler sırasında bentonit madenini neden istemediğini ve beklenen zararları dile getirdi. ORÇEV de ÇED dosyasındaki çelişkili görüşleri aktardı.

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Bilirkişi Heyetiyle birlikte mahkeme süreci gereği yerinde inceleme yaptık. Dosyadaki iddiaların gerçekçi olmadığını yerinde göstererek anlattık. Özellikle Ulubey’de halkın katılımı çok iyiydi. Düşüncelerini ve kaygılarını anlattılar” dedi.

‣ Ordulular iktidarın onay verdiği madene karşı dava açtı: Parsel parsel satılıyor

‘Halkın lehine bir rapor bekliyoruz’

Mahkeme ve bilirkişi heyeti Gölköy-Mesudiye arasında Harçbeli Geçiti mevkiinde RES inşaatının başladığı yerde de incelemeler yaptı.

ORÇEV Başkanı Gönül ile Yönetim Kurulu üyeleri Avukat Haluk Türkmen ve Coşkun Özbucak da inceleme sırasında sahada bulunarak heyeti ÇED dosyası hakkında bilgilendirdi.

Ertuğrul Gazi Gönül, “Mesudiye’de gittiğimiz yerin yerleşim yerine uzak olması, kar yağması nedeniyle muhtar katılımıyla incelemeyi gerçekleştirdik. Çalışmaya başlamışlar. RES çalışmasının başlatıldığını tespit edilmesini istedik. Her iki incelemede de halkın lehine bir rapor çıkacağını umuyoruz” diye konuştu.

Davanın avukatı ve dernek yönetim kurulu üyesi Haluk Türkmen de, “Dava dosyasını bölgeyi inceleyerek hazırladığımız için ÇED dosyasının eksikliklerini biliyorduk. Bunları Bilirkişi Heyetine de anlattık. Davanın lehimize sonuçlanacağını umuyorum. Halk ormanına, suyuna, tarım alanına sahip çıkıyor” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.